Ugrás a tartalomra

Ifjú színészpalánták léptek fel a bácsfeketehegyi színházteremben

2023.05.13
15:25
2023.05.13
16:41
Forrás
Pannon RTV
12 produkciót mutattak be az idei Bácsfeketehegyi Gyermekszínjátszó Műhelytalálkozón.

Az immáron tizenötödik szemlét a Vajdasági Magyar Drámapedagógiai Társaság, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szervezte. 

Tehetséges, ifjú színészpalánták léptek fel a bácsfeketehegyi színházteremben. Musicaleket, versösszeállításokat és különféle átdolgozásokat mutattak be. A kúlai Tini Actors csapat Andersen A gyufaárus kislány című meséjét dolgozta fel. 

Milijasevity Szabina, Bajai Mária Sztella, Tini Actors, Kúla:

„- A mese alapján készült, de csak alapul vettük. A mostani világban zajló gondokat hoztuk fel, a gyermekek és iskolai a bántalmazását, vagy a világ dolgait, amik hathatnak az emberre.

- Nagyon szeretünk idejönni, mikor kisebbek voltunk, jöttünk, és szerepeltünk sokszor. Érdekes idejönni mert a gyerekek is tudnak színjátszásra járni.”  

Egyebek mellett Kúláról, Palicsról, Nagykikindáról és Topolyáról is érkeztek fellépők. Az eszéki Dörömb Gyermekszínjátszó Csoport már több éve visszajáró résztvevője a műhelytalálkozónak. Céljuk elsősorban a személyiségfejlesztés. 

Ferenczy Nikolett, csoportvezető, rendező, Eszék, Horvátország: „Az a fajta befogadás, az a kultúra szeretetet, színházszeretet. Az a támogatás, amit ezek a gyerekcsoportok egymás felé tudnak nyújtani és mutatni. Az az őszinte öröm, amivel megtapsolják egymás előadását. Tényleg egyszerűen örülünk annak, hogy színház van, hogy gyerekszínjátszás van, és lubickolnak ebben a gyerekek. Ebből nem szabad kimaradni. Persze, hogy jövünk minden évben, amikor tudunk.”

A műhelymunka során drámapedagógusok és színészek is foglalkoztak a gyerekekkel.  

Hajvert Lódi Andrea, elnök, Vajdasági Magyar Drámapedagógiai Társaság: „Ezt az alkotói vágyat, ezt felszínre hozni, és ennek teret adni, és ezt támogatni. Hiszen az alkotás, a kreativitás az egész életükre hatással lesz. Tehát ha ők feltalálják magukat egy helyzetben, bármiben, vagy bármi lesz a szakmájuk, ők boldogabb életre hivatottak.”

Kormányos Katona Gyöngyi, megbízott igazgató, Vajdasági Magyar Művelődési Intézet: „Az ilyen jellegű rendezvények azért rendkívüliek a határon túli magyar közösség számára, mert odafigyelnek a fiatalokra is, és ha a fiatalokat időben elkezdjük nevelni a színház kultúrára, akkor a későbbiekben a kultúrát megbecsülni tanuló emberekké válnak, és ez azt jelenti, hogy a saját gyermekeiket, a saját családjukat is a későbbiekben ugyanígy fogják nevelni.” 

A Bácsfeketehegyi Gyermekszínjátszó Műhelytalálkozó a magyarországi Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó délvidéki válogatója is egyben. A rendezvény legkiemelkedőbb előadása részt vehet az országos találkozón is. 

Bácsfeketehegyi Gyermekszínjátszó Műhelytalálkozó
Vajdasági Magyar Drámapedagógiai Társaság
Vajdasági Magyar Művelődési Intézet
Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség
színész
Hajvert Lódi Andrea
Kormányos Katona Gyöngyi

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.