Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Így kell járni…

2020.11.22
16:20
2020.11.22
16:31
Forrás
Pannon RTV
Ezzel a elnevezéssel kezdődött ma ötszemeszteres néptáncoktatói képzés Bácsfeketehegyen. Az eseményre egész Vajdaság területéről érkeztek érdeklődők.

Az érvényben lévő járványügyi előírásokkal összhangban a vasárnapi, egész napos találkozó két részből állt. Délelőtt a középiskolások, míg délután az egyetemista, felnőtt korosztály hallgathatta meg a különböző témájú előadásokat.
A résztvevők többsége már gyermekkora óta táncol. Mindannyiuk szívéhez közel áll a néptánc és fontos számukra a hagyomány fenntartása.

Lukács Sára, Temerin: „Szeretném mélyíteni a tudásomat a néptáncpedagógiával kapcsolatban, nemcsak a néptánc tudás érdekel, hanem az is, hogy milyen viseletet vegyünk fel. Milyen elméletek futnak ezek mögött, mivel ezekre még nem nagyon volt alkalmam betekintést nyerni.”

Koós Dezső, Ada: „A néptánc megmozgatja az embert, gyönyörű mozdulatokat tanít, de fontos a közösségi erő, ami akár reggel, akár este összehozza az embereket.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Az előadók Magyarországról érkeztek. Lévai Péter a képzés egyik megalkotója. Előadásának fő témája a tánctanítás módszertanával való megismerkedés, hogy mik azok a nagyon egyszerű, hatékony fogások, amivel a gyerekek motivációs szintjét meg lehet tartani. Előadásában szó esett a táncok technikai, fogalmi rendszerének kialakításáról, de a technikai kivitelezési formákról is.

Lévai Péter, mesteroktató, Magyar Táncművészeti Egyetem, Magyarország: „A néptánc ma szimplán bemutatók, funkcionális versenyek, vetélkedők, iskolai bemutatók sokasága. Ami volt régen, az már nem funkcionál. Vagyis más alapokra kell helyezni a tánc értelmezését és a tanulási módszertanát is.”

A néptáncoktatói képzést még 2005-ben indították el Vajdaságban, és a mai napig nagy igény van rá - mondta Brezovszki Roland. A szervező hozzátette, erről tanúskodik a mintegy 120 jelentkező is: „Meghirdettük, egy hónapot adtunk a jelentkezésre, és én azt gondoltam, hogy egy 40-45-en fognak majd jelentkezni. Körülbelül 120 jelentkezője van Vajdaságból ennek a képzésnek. A középiskolásoknak is adtunk teret, hogy ők is nézzék meg, hiszen nem tudjuk, hogy kiből lesz majd a cserebogár. Nagyon sokan vannak, akik már visszajárnak. Már végigjárták ezt, de úgy gondolják, hogy érdemes többször meghallgatni ezeket az előadásokat.”

A képzés szervezője a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet. Az esemény pedig a Csoóri Sándor Alap támogatásával valósult meg.

Bácsfeketehegy
Vajdaság
néptáncoktató
képzés
Brezovszki Roland

Kapcsolódó tartalmak

Most

12:08

Holnap rajtol a Szerbia Open

Az ATP 250-es kategóriába tartozó belgrádi salakos tenisztorna legnagyobb sztárja természetesen a hazai színekben szereplő Novak Đoković lesz.
10:21, Frissítve: 10:27

Felmelegszik az idő, de csapadékra is számítani kell

Az előrejelzések szerint esernyőre lesz szükségünk az előttünk álló héten, ugyanis borongós, esővel, záporral tarkított napokra számíthatunk. A reggelek azonban fagymentesek lesznek és csak helyenként erősödhet fel a szél.

Népszerű

A szabadkai vörös zóna

A Pannon Televízió stábja engedélyt kapott arra, hogy a Szabadkai Közkórház covid-részlegének vörös zónájában forgasson, ott, ahol a legsúlyosabb betegeket kezelik. Megrázó felvételeket rögzítettünk!