Ugrás a tartalomra

Így koronázhatták meg III. Andrást

2022.08.19
08:43
2022.08.19
16:07
Forrás
Pannon RTV
Szent István, Szent László, Könyves Kálmán, II. (Vak) Béla, III. Béla és II. András után idén az Árpád-ház utolsó királyának koronázási szertartását mutatták be Székesfehérváron.

Az Árpád-házi királyok életét bemutató szabadtéri színpadi előadást a magyar királyok egykori koronázóhelyén, a Nemzeti Emlékhelyen nézhette végig a közönség.

A X. Koronázási Szertartásjáték az utolsó Árpád-házi király, III. András életét dolgozza fel. Idén az Árpád-házi királyok történetével foglalkozó előadássorozat a végéhez ért, hiszen III. Andrással, Az utolsó aranyágacskával kihalt a dinasztia. A történetet Boldog Erzsébet, azaz III. András lánya meséli el a közönségnek. Varga Lili, színész, Boldog Erzsébet szerepében: „Fehérváron például van egy nagyszerű történelemtanár, Hodik Péter, és akkor összeültünk, és sokat mesélt nekem a hátteréről, az egész történelmi részéről, és ebből én megpróbáltam összerakni kicsit. Rájöttem, hogy ez a nő nagyon izgalmas, és az, hogy nem akarta, hogy bábunak használják, nem akart ebben részt venni. Ellenben van egy lelkiismeret-furdalás valahol, és próbálja ezt feldolgozni, és megmutatni azt, hogy ő igazából szerette ezt a családot, csak kár, hogy ez nem tudott tovább menni.”

Az utolsó Árpád-házi király, III. András szerepét Sarádi Zsolt játszotta. Másodszor, de szerinte nem utoljára szerepel a Koronázási Szertartásjátékban. „Tulajdonképpen amiatt nagyon fontos, mert egy olyan helyszínen állunk, ami a magyar történelmet ezer évre meghatározta. Tehát itt állunk a királyi sírok felett tulajdonképpen. Itt koronázták meg a legtöbb magyar királyt. És ez már önmagában egy kulturális élmény, hogy az ember itt lehet.”

III. András életét és koronázási szertartását Szikora János rendező vitte színre. Mint mondja, idén jóval kevesebb napot próbáltak a helyszínen, mint általában. „Ez a történet, amit ma este láthatott a közönség, ez két évvel ezelőtt kezdődött, amikor IV. Kun László Koronázási Szertartásjátékát befejeztük. És akkor rögtön tudtuk, hogy tulajdonképpen III. András a következő történelmi figura, és igazából az anyaggyűjtés már akkor elkezdődött. Hadd tegyem hozzá, hogy általában minden Szertartásjátékot elég komoly történelmi előtanulmány előz meg. Így történt ez III. András esetében is.”

A III. András életét bemutató X. Koronázási Szertartásjátékban 120 színész vett részt, köztük a Rákóczi Szövetség színjátszó táborában lévő fiatalok is. Az előadást pénteken, illetve jövő hét szombaton és vasárnap is bemutatják Székesfehérváron, a Nemzeti Emlékhelyen emelt szabadtéri színpadon.

Koronázási Szertartásjáték
III. András
színház
Székesfehérvár

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.