Ugrás a tartalomra

Így mulat Szabadkán egy magyar úr!

2022.11.09
07:27
2022.11.09
16:51
Forrás
Pannon RTV
Telt ház előtt mutatta be az idei évad első új előadását, a Nem élhetek muzsikaszó nélkül zenés vígjátékot a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata.

Móricz Zsigmond könnyed komédiáját László Sándor rendezte. A zenés vígjátékban semmi sem visszafordíthatatlan, semmi sem végzetes. Sokan ismerik a dalt és sokan ismerik Móricz egyik legjelentősebb regényét, de az előadás azt is megmutatja, hogy mulat egy magyar úr!

Móricz Zsigmond dzsentrivilágot idéző darabjában Balázs, a nyírségi birtokos nem veti meg a három napig tartó mulatságot, szereti a vidámságot és a cigányzenét. Felesége, Póli számára azonban sáskajárás minden mulatság. Innen a bonyodalom. Körmöci Petronella társulatigazgató, aki maga is játszik az előadásban, így utólag még jobb választásnak tartotta, hogy műsorra tűzte a darabot.

„Történt egy véletlen beszélgetés László Sándorral, aki megemlítette ezt a darabot, és én azonnal lecsaptam rá. Ugyan magam nem láttam a 42 évvel ezelőtti bemutatót, de a hírét halottam, mi több, szerintem még ma is elég híres ez az előadás."

Ma már ritkaság, hogy színpadon is láthat a közönség zenészeket, egész társulatos koreográfiákat. Dedovity Tomity Dina, aki Pólikát játszotta, azt mondta, a korabeli ruhák is segítették őt, hogy ne XXI. századiasan játsszon.

„Húú, ezek a ruhák nagyon komplikáltak és nehezek is, nagyon sok rétegük van, és nagyon szépek. Nagyon sok mindenről árulkodnak. Felfedezhetőek benne bizonyos minták alapján, hogy kik tartoznak össze, kinek a személyisége hogy bújik meg benne, nagyon jól ki vannak találva."

Király Gábor rendszeresen követi a társulat előadásait, Kiskunhalasról érkezett.

„Nem is tudom, mikor láttam ilyen jó darabot. Számomra nem a mondanivaló volt fontos, hanem hogy nagyon jól játszanak, zseniálisan volt összerakva a zene, a tánc, a szerepek, jól játszottak, és nagy létszámú darab volt, az különösen nagyon tetszett."

Móricz Zsigmond léha világú, könnyed komédiáját László Sándor rendezte.

Szabadkai Népszínház Magyar Társulata
Nem élhetek muzsikaszó nélkül
Szabadka

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.