Ugrás a tartalomra
film, mozgókép
pixabay

Így ünneplik idén a vajdasági magyar mozgókép napját

2017-10-11
13:32
2017-10-11
19:31
Forrás
Pannon RTV
Magyarkanizsán, Szabadkán, Topolyán, Zentán, Zomborban és Újvidéken is filmvetítéseket szerveznek az érdeklődőknek.

Idén is programsorozattal ünneplik a vajdasági magyar mozgókép napját. Ez pénteken kezdődik és október 19-ig tart. Szabadkán hétfőn koszorúzás lesz a Lifka-szobornál, valamint Zomborban október 19-én, csütörtökön megkoszorúzzák Bosnyák Ernő sírját is.     

A vajdasági magyar mozgókép napjának idei programsorozatának részeként több helyszínen fogják vetíteni a legújabb vajdasági magyar dokumentum- és játékfilmeket. Siflis Zoltán rendező, az esemény szervezője elmondta, hogy több sikeres pályázatnak köszönhetően több új alkotással bővült a vajdasági magyar filmművészet. „Az idén a filmek vetítése mellett, ami nagyon fontos, egy komoly tanulmány is elkészült a Vajdasági Magyar Mozgókép történetének az áttekintéséről, egy dolgozat, amelyet Fekete J. József kritikus készített el.”

Ez az első összefoglaló tanulmány a vajdasági magyar filmművészetről, amely gazdagítani fogja a vajdasági közművelődést, emelte ki Siflis Zoltán. Ezt Zomborban mutatják be október 19-én.

A filmvetítésekre a belépés díjtalan. Lifka Sándor Szabadkán 1910. október 13-án nyitotta meg az első önálló mozit, ezért lett ez a nap a vajdasági magyar mozgókép napja. 

vajdasági magyar mozgókép napja
Siflis Zoltán

Most

Népszerű

Fábián Juli

Elhunyt Fábián Juli énekesnő

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szombaton Budapesten elhunyt Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt.