Ugrás a tartalomra
film, mozgókép
pixabay

Így ünneplik idén a vajdasági magyar mozgókép napját

2017-10-11
13:32
2017-10-11
19:31
Forrás
Pannon RTV
Magyarkanizsán, Szabadkán, Topolyán, Zentán, Zomborban és Újvidéken is filmvetítéseket szerveznek az érdeklődőknek.

Idén is programsorozattal ünneplik a vajdasági magyar mozgókép napját. Ez pénteken kezdődik és október 19-ig tart. Szabadkán hétfőn koszorúzás lesz a Lifka-szobornál, valamint Zomborban október 19-én, csütörtökön megkoszorúzzák Bosnyák Ernő sírját is.     

A vajdasági magyar mozgókép napjának idei programsorozatának részeként több helyszínen fogják vetíteni a legújabb vajdasági magyar dokumentum- és játékfilmeket. Siflis Zoltán rendező, az esemény szervezője elmondta, hogy több sikeres pályázatnak köszönhetően több új alkotással bővült a vajdasági magyar filmművészet. „Az idén a filmek vetítése mellett, ami nagyon fontos, egy komoly tanulmány is elkészült a Vajdasági Magyar Mozgókép történetének az áttekintéséről, egy dolgozat, amelyet Fekete J. József kritikus készített el.”

Ez az első összefoglaló tanulmány a vajdasági magyar filmművészetről, amely gazdagítani fogja a vajdasági közművelődést, emelte ki Siflis Zoltán. Ezt Zomborban mutatják be október 19-én.

A filmvetítésekre a belépés díjtalan. Lifka Sándor Szabadkán 1910. október 13-án nyitotta meg az első önálló mozit, ezért lett ez a nap a vajdasági magyar mozgókép napja. 

vajdasági magyar mozgókép napja
Siflis Zoltán

Most

Népszerű

kokain por

Kokainfogás Röszkén

Százmillió forint értékű kokainfogás volt a röszkei határátkelőn – tájékoztat a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

Pöcegödörbe dobta kisbabáját

Megölte újszülött gyermekét egy 25 éves nő az Apatin melletti Szondon. Sajtóinformációk szerint az anya a csecsemőt az udvarban található szennyvízgödörbe dobta.