Ugrás a tartalomra

Így ünneplik idén a vajdasági magyar mozgókép napját

2017.10.11
13:32
2024.03.19
08:51
Forrás
Pannon RTV
Magyarkanizsán, Szabadkán, Topolyán, Zentán, Zomborban és Újvidéken is filmvetítéseket szerveznek az érdeklődőknek.

Idén is programsorozattal ünneplik a vajdasági magyar mozgókép napját. Ez pénteken kezdődik és október 19-ig tart. Szabadkán hétfőn koszorúzás lesz a Lifka-szobornál, valamint Zomborban október 19-én, csütörtökön megkoszorúzzák Bosnyák Ernő sírját is.     

A vajdasági magyar mozgókép napjának idei programsorozatának részeként több helyszínen fogják vetíteni a legújabb vajdasági magyar dokumentum- és játékfilmeket. Siflis Zoltán rendező, az esemény szervezője elmondta, hogy több sikeres pályázatnak köszönhetően több új alkotással bővült a vajdasági magyar filmművészet. „Az idén a filmek vetítése mellett, ami nagyon fontos, egy komoly tanulmány is elkészült a Vajdasági Magyar Mozgókép történetének az áttekintéséről, egy dolgozat, amelyet Fekete J. József kritikus készített el.”

Ez az első összefoglaló tanulmány a vajdasági magyar filmművészetről, amely gazdagítani fogja a vajdasági közművelődést, emelte ki Siflis Zoltán. Ezt Zomborban mutatják be október 19-én.

A filmvetítésekre a belépés díjtalan. Lifka Sándor Szabadkán 1910. október 13-án nyitotta meg az első önálló mozit, ezért lett ez a nap a vajdasági magyar mozgókép napja. 

vajdasági magyar mozgókép napja
Siflis Zoltán

Most

13:32

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Elkezdődött a Magyar Nemzeti Tanács kétnapos egyetemi felkészítő tábora Újvidéken. A képzés február óta zajlott online, mától jelenléti formában folytatódik az újvidéki Európa Kollégiumban, ahová több mint 50 végzős középiskolás érkezett.
11:06, Frissítve: 11:11

Verstappené a Red Bull századik pole pozíciója

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Kínai Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamon ő rajtol majd az élről.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.