Ugrás a tartalomra

II. Rákóczi Ferencre emlékeztek Csókán

2018.03.25
08:33
2018.03.25
15:47
Forrás
Pannon RTV
Csókán megemlékezést tartottak a Szentháromság római katolikus templom udvarában lévő Rákóczi szobor előtt.

Március 27-én van az erdélyi és magyar fejedelem és szabadságharcos születésének 342. évfordulója. A magyar Országgyűlés 2015-ben emléknappá nyilvánította ezt a dátumot.

Csóka az egyetlen település Vajdaságban, ahol még áll a Rákóczi szobor - mesélik a szervezők. 2014-ben készült el, Erdélyi István fafaragó keze munkáját dicséri. A csókai II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesület igyekszik ápolni a fejedelem emlékét.

Sziveri Szabolcs, elnök, II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesület, Csóka: „Őszinte hívei vagyunk II. Rákóczi Ferencnek, ez nekünk feladatunk, hogy itt, Délvidéken tovább vigyük, tovább ápoljuk, a Rákóczi Szövetséggel egyetemben természetesen.”

A Rákóczi-induló az egyesület férfi kórusának előadásában hangzott el, majd Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke mondott ünnepi beszédet. „Délvidéken elindult a Rákóczi-kultusznak a megőrzése, elindult az a hagyományőrzés és teremtés és éltetés, amely valahol itt, a bánsági tájon terjed tovább, egyre több helyen fog majd megjelenni. Én úgy gondolom, hogy az elkövetkező időszakban még nagyobb öröksége lesz.”

A kegyelet virágainak elhelyezése után a megemlékezés a Csókai Művelődési Házban folytatódott. Nagy Domonkos István, a Rákóczi Szövetség munkatársa szerint a szabadságharcos nézetei a mai magyarság számára is jelentőséggel bírnak. „Talán az ő életműve példázza legjobban, hogy az összefogásnak és a közös munkának a jelentősége páratlan, erre van ma is a legnagyobb szükség.”

Az ünnepi műsor mellett a Móra Ferenc Művelődési Egyesület II. Rákóczi Ferenc korát bemutató kiállítását és Csizmadia Molly festményeit is megtekinthették az érdeklődők.

II. Rákóczi Ferenc
Csóka

Most

13:32, Frissítve: 15:06

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Kétnapos felvételi felkészítő tábor kezdődött ma Újvidéken a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében. A képzésen mintegy 50 diák vesz részt, akik a középiskola után egyetemen szeretnének továbbtanulni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.

Berobbant a turistaidény Palicson

A nyárias időjárásnak köszönhetően a tó körüli sétányon, a vendéglátóhelyek teraszain és a fagylaltozók környékén is sokan voltak a délutáni órákban.