Ugrás a tartalomra

Ilyen volt az Interetno nyitónapja

2022.08.25
14:28
2022.08.25
17:28
Forrás
Pannon RTV
Szerdán tíz táncegyüttes vonult fel Etnopolis utcáin és mutatkozott be a szabadkai Városháza melletti nagyszínpadon az Interetno Fesztivál nyitónapján. Idén a környező országokból érkeztek vendégek.

Az ökumenikus szertartás után az együttesek országaik népviseletben érkeztek a nyitóceremóniára. Idén Szlovákiából, Magyarországról, Szlovéniából és Montenegróból érkeztek vendégek, mellettük még bemutatkozott a szabadkai Bunjevačko Kolo, a Mladost és a Népkör együttese is. Magyarországot idén a kiskunhalasi és a kecskeméti csoport képviselte. A megnyitón köszöntőt mondott Stevan Bakić, Szabadka polgármestere és Takács Márta, a Népkör elnöke is.

Takács Márta, elnök, Népkör Magyar Művelődési Központ, Szabadka: „Nagyon jó érzés, nagyon sok ismerőssel találkozik az ember és csupa pozitív visszajelzés jött. Az én egyik feladatom, hogy a szeretetasztalt megszervezzem, a fellépőink megvendégelését és ma olyan olyan önzetlenül hoztak emberek sósat, édeset, gyümölcsöt, olyan szeretettel, sok év kellet, hogy ez beérjen.”

A csoportok a nemzetköziség, a hagyományőrzés, közösségi élmény, a népművészet, a zene és a tánc élményét ígérik. Preszner Richárd, Halas Táncegyüttes, Magyarország: „Nem is a megmutatkozás a fontos, hanem hogy találkozunk más táncosokkal, ápoljuk a hagyományt és megismerjük más népeknek is a kultúráját.”

A táncpanorámával hivatalosan is kezdetét vette a 21. Interetno Fesztivál, amely egészen szombatig várja a látogatókat.

interetno
Takács Márta
Preszner Richárd

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:35

Lesz-e fagykár a gyümölcsösökben?

Idén is, mint jó pár évre visszamenőleg kora tavaszi fagyokkal szembesültek a gyümölcstermelők. Az elmúlt hetekben a fagyzugos helyeken a hajnali órákban a -4, -6 fokot is elérte a hőmérséklet.
13:20, Frissítve: 13:26

Tojásvadászat Királyhalmon

Tojásfadíszítés, kézműves foglalkozás és kincskeresés - ez várt ma a gyerekekre Királyhalmon. A kultúrotthon előtti parkban örömmel gyűjtötték a húsvéti kincseket a legkisebbek.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.