Ugrás a tartalomra

Immár hivatalosan is Újvidék Európa Kulturális Fővárosa

2022.01.13
20:10
2022.01.13
20:26
Forrás
Szerbiai RTV, Pannon RTV
A címév folyamán 1500 kulturális eseményen 4000 szerbiai és külföldi művész szerepel.

Mától egy éven át Újvidék Európa Kulturális Fővárosa. Az év folyamán mintegy 1500 kulturális eseményt terveznek. Az Európa Kulturális Fővárosa címet 1985-ben vezették be, és azóta 62 város viselte. A címátvétellel kapcsolatos, hivatalos eseményre ma 18 órától került sor a Szerb Nemzeti Színházban, ahol az Európa Kulturális Fővárosát megnyitó, jelképes kulcsot adták át.

Újvidék Szerbia első Európa Kulturális Fővárosa. A címév folyamán 1500 kulturális eseményen 4000 szerbiai és külföldi művész szerepel. A program narratívája az Új hidakért jelmondatra épül, amely az együttműködések hídjainak kiépítését jelképezi egyének, szervezetek, intézmények és régiók között. Négy programhíd lesz, Szivárvány, Szabadság, Szeretet és Remény néven, amelyek különféle univerzális és aktuális témákat dolgoznak fel, előtérbe helyezve a város történetét és multikulturális karakterét. Újvidéken 17 nyelven beszélnek - hangzott el a megnyitón.

Nemanja Milenković, Újvidék 2022 – Európa Kulturális Fővárosa Alapítvány igazgatója: "Önök kimondhatják szerbül, magyarul, szlovákul, ruszinul, vagy bármely más európai nyelven, a városnak akkor is csak egyetlen neve van, Újvidék. Amikor ez a város a saját kultúráját megörökölte, egyszerre volt a szerb Athén, és Európa Kulturális Fővárosa is. És akkor, amikor a kultúrát ápolta és fejlesztette, a város is tovább fejlődött, társadalmilag, politikailag és gazdaságilag. És csak akkor igazán mindenki számára jó hely ez, ha Európa meg is örökli ezt a kultúrát. Ő egy elképzelt jövőkép. Vajon ez nem utópia? Az utópia a lehetőségek ideálja, nem pedig a lehetetlenségeké. A Holdat célozzuk meg, de ha el is hibázzuk, eltaláljuk a csillagokat."

Az Európa kulturális fővárosa cím új lendületet adott, és lehetőségeket nyitott Újvidék számára - hangzott el az eseményen. A megnyitóünnepség műsorszámai is Újvidék multikulturális mivoltát tükrözték.

Az eseményen mások mellett jelen volt Ana Brnabić, szerb kormányfő, Maja Gojković, művelődési miniszter, Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, Igor Mirović, tartományi kormányelnök és Miloš Vučević, Újvidék polgármestere is. Maja Gojković azt üzente, hatalmas megtiszteltetés Újvidék számára, hogy Európa Kulturális Fővárosa lett.

"Ez mindig is egy olyan környezet volt, amely azokat az értékeket szimbolizálta, amelyekre az európai kulturális tér is le van fektetve. Egy olyan város, ahol a multikultúra már évszázadok óta itt lakik. Újvidéken a különbözőségek sohasem voltak megosztóak, hanem olyan hidakat képeztek, amelyek összekötnek és összetartanak."

Idén Újvidék mellett a luxemburgi Esch és a litván Kaunas viseli a címet, 2023-ban pedig Veszprém az egyik várományosa.

Újvidék
Európa Kulturális Fővárosa
megnyitó
műsor

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:20, Frissítve: 13:26

Tojásvadászat Királyhalmon

Tojásfadíszítés, kézműves foglalkozás és kincskeresés - ez várt ma a gyerekekre Királyhalmon. A kultúrotthon előtti parkban örömmel gyűjtötték a húsvéti kincseket a legkisebbek.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.