Ugrás a tartalomra

Ionesco Rinocéroszok című drámája Újvidéken

2020.11.04
17:22
2020.11.04
17:34
Forrás
Pannon RTV
Eugéne Ionesco Rinocéroszok című drámáját viszi színre az Újvidéki Színház. Az előadás bemutatója pénteken lesz. A darabot Nikita Milivojević állította színpadra.

A Rinocéroszok premierje eredetileg márciusra volt tervezve, a koronavírus-járvány azonban közbeszólt. Az utóbbi hónapok történései ugyanakkor még aktuálisabbá tették Ionesco drámájának mondanivalóját - mondták az alkotók.

Balázs Áron, színész: „Nagyon sok területére érvényes a mindennapi életnek. Tehát a politikai, a társadalmi, az egészségügyi részére és félelmetes ez az egybeesés. Én örülök, hogy egy abszurd darabbal foglalkozunk. Próbáltuk megfejteni, mi a lényege.”

Miért és hogyan tagadjuk az olyan dolgok létezését, mint például az éghajlati katasztrófák, vagy a veszélyes politikai tényezők? Az előadás ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Sirmer Zoltán, színész: „Szerintem a rendezőnek is és nekem is ez a két kedvencem az előadásból, hogy ez nem logikus, és hogy manapság annyi minden normális ami régen nem az volt. Ez az előadásból is nyilván látszani fog. De szerintem ez mindent elmond és aztán nyilván mindenki saját magának ezeket a rétegeket megtalálja.”

A próbafolyamatok a többszöri megszakítások ellenére is jó hangulatban teltek – mondta Nikita Milivojević rendező: „Mindennek ellenére jót szórakoztunk. Nemcsak azért, mert Ionesconak kiváló humora van, hanem azért is mert úgy éreztük olyan előadást készítünk, ami fontos számunkra épp ezekben az időkben, ezekkel a maszkokkal, amikben mindannyian orrszarvúakra hasonlítunk.”

Ionesco drámáját először 1960-ban mutatták be Londonban. Azóta számos rendező foglalkozott furcsa, se nem fiktív, se nem realista világával. Az újvidéki előadást a járványügyi előírások betartásával tekintheti meg a közönség.

Eugéne Ionesco
Újvidéki Színház
bemutató

Kapcsolódó tartalmak

Most

15:33, Frissítve: 16:48

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.
15:17, Frissítve: 16:07

Stevan Bakić húsvéti köszöntője

Szabadka Város Önkormányzata és a saját nevemben kellemes húsvéti ünnepeket kívánok, e legnagyobb keresztény ünnepet a Gergely-naptár szerint ünneplő minden polgártársamnak - írja köszöntőjében Szabadka polgármestere.

Népszerű