Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Írótalálkozó porcelánkiállítással

2020-01-24
08:42
2020-01-24
16:26
Forrás
Pannon RTV
Irodalmi esttel és a Zsolnay-manufaktúra porcelánkiállításával ünnepelte a magyar kultúra napját a belgrádi Collegium Hungaricum.

A szerb-magyar írócsere programban, illetve a Pécsi Íróprogramban résztvevő írók és költők osztották meg egymással és a közönséggel élményeiket és tapasztalataikat.

Pannon RTV/Idei Sándor

A magyar kultúra napja előtt világszerte tisztelegtek a magyarok, így történt ez Belgrádban is, ahol a Collegium Hungaricum adott otthont egy írótalálkozónak és egy kiállításnak. „Minden évben megünnepeljük a magyar kultúra napját. - szögezte le Szentgyörgyi Klára, a belgrádi Collegium Hungaricum igazgatója. - Ez az esemény most nekünk külön kedves, mert nemcsak a magyar kultúrát ünnepeljük az adott körülmények között a legjobban, hanem külön csoport jött el Pécsről ide, Belgrádba, akik az Európai Unió keretén belül kezdték meg az együttműködésüket.”

Pannon RTV/Idei Sándor

Az írócsereprogram keretében, amikor Pécs volt Európa kulturális fővárosa, szerb írók látogattak el a magyar városba, most pedig, ahogy Újvidék lesz Európa kulturális fővárosa, a pécsi írók utaztak Újvidékre és Szabadkára.

Méhes Károly, alapító, Pécsi Íróprogram: „A 2007 óta működő programunkban nagyon sok szerbiai szerzőt láttunk vendégül, akik nagyrészt mind itt vannak ezen az esten, kettő kivételével, és ez olyan felvonulása a szerb irodalomnak félig-meddig magyar színekben, ami szerintem nem olyan sűrűn fordul elő.”

Pannon RTV/Idei Sándor

Az est során magyarországi vendégek arról meséltek, milyen hasonlóságokat fedeztek fel a két ország és a két nép között szerbiai tartózkodásuk alatt, míg a szerbiai írók azokról az ihletforrásokról értekeztek, amelyekre pécsi látogatásuk alkalmával leltek.

Mohácsi Balázs, költő, Pécs: „Az Osztrák-Magyar Monarchiának a közös történelme kapcsán egy csomó dolog ismerős volt, az építészet például, ugyanakkor a város nagysága izgalmas volt, mert mindkét város sokkal nagyobb, mint Pécs, az otthonom. Ami a legjobb volt, hogy nagyon sok új emberrel ismerkedtem meg, mind szerbekkel, mind vajdasági magyarokkal.”

Pannon RTV/Idei Sándor

Dragan Velikić, író, Belgrád: „Harminc napon át kóboroltam a városban, ahogy mondják, sétáltam, és tudja, az írás akkor a legintenzívebb, amikor gyalogolunk. Minden, amit írtam, ezeknek a sétáknak a során fogant. Mert az ember, amikor sétál, ha egyedül van, akkor van a legjobban önmagával.”

A magyar kultúra napja alkalmából megnyitották a Zsolnay Kerámiamanufaktúra porcelánkiállítását is, amely a következő napokban megtekinthető a belgrádi Collegium Hungaricum épületében.

Belgrád
Collegium Hungaricum
irodalmi est
Zsolnay
porcelán
kiállítás
magyar kultúra napja

Kapcsolódó tartalmak

Most

12:13

Vajdaságban kevesebb az új koronavírusos eset

254 új koronavírusos esetet vettek nyilvántartásba a tartomány területén az elmúlt 24 órában - tájékoztat a Vajdasági Közegészségügyi Intézet. Ez csökkenést jelent a tegnapi adatokhoz képest, amikor 378 koronavírusos személyt regisztráltak.

Népszerű

Virágautomata Zentán

A Tisza-parti kisvárosban egy újításnak köszönhetően ezentúl éjjel-nappal lehet csokrokat, virágokat venni. Bár nem új keletű dologról van szó, környékünkön ez még is ritkaságnak számít.