Ugrás a tartalomra

Írótalálkozó porcelánkiállítással

2020.01.24
08:42
2024.03.19
08:49
Forrás
Pannon RTV
Irodalmi esttel és a Zsolnay-manufaktúra porcelánkiállításával ünnepelte a magyar kultúra napját a belgrádi Collegium Hungaricum.

A szerb-magyar írócsere programban, illetve a Pécsi Íróprogramban résztvevő írók és költők osztották meg egymással és a közönséggel élményeiket és tapasztalataikat.

A magyar kultúra napja előtt világszerte tisztelegtek a magyarok, így történt ez Belgrádban is, ahol a Collegium Hungaricum adott otthont egy írótalálkozónak és egy kiállításnak. „Minden évben megünnepeljük a magyar kultúra napját. - szögezte le Szentgyörgyi Klára, a belgrádi Collegium Hungaricum igazgatója. - Ez az esemény most nekünk külön kedves, mert nemcsak a magyar kultúrát ünnepeljük az adott körülmények között a legjobban, hanem külön csoport jött el Pécsről ide, Belgrádba, akik az Európai Unió keretén belül kezdték meg az együttműködésüket.”

Az írócsereprogram keretében, amikor Pécs volt Európa kulturális fővárosa, szerb írók látogattak el a magyar városba, most pedig, ahogy Újvidék lesz Európa kulturális fővárosa, a pécsi írók utaztak Újvidékre és Szabadkára.

Méhes Károly, alapító, Pécsi Íróprogram: „A 2007 óta működő programunkban nagyon sok szerbiai szerzőt láttunk vendégül, akik nagyrészt mind itt vannak ezen az esten, kettő kivételével, és ez olyan felvonulása a szerb irodalomnak félig-meddig magyar színekben, ami szerintem nem olyan sűrűn fordul elő.”

Az est során magyarországi vendégek arról meséltek, milyen hasonlóságokat fedeztek fel a két ország és a két nép között szerbiai tartózkodásuk alatt, míg a szerbiai írók azokról az ihletforrásokról értekeztek, amelyekre pécsi látogatásuk alkalmával leltek.

Mohácsi Balázs, költő, Pécs: „Az Osztrák-Magyar Monarchiának a közös történelme kapcsán egy csomó dolog ismerős volt, az építészet például, ugyanakkor a város nagysága izgalmas volt, mert mindkét város sokkal nagyobb, mint Pécs, az otthonom. Ami a legjobb volt, hogy nagyon sok új emberrel ismerkedtem meg, mind szerbekkel, mind vajdasági magyarokkal.”

Dragan Velikić, író, Belgrád: „Harminc napon át kóboroltam a városban, ahogy mondják, sétáltam, és tudja, az írás akkor a legintenzívebb, amikor gyalogolunk. Minden, amit írtam, ezeknek a sétáknak a során fogant. Mert az ember, amikor sétál, ha egyedül van, akkor van a legjobban önmagával.”

A magyar kultúra napja alkalmából megnyitották a Zsolnay Kerámiamanufaktúra porcelánkiállítását is, amely a következő napokban megtekinthető a belgrádi Collegium Hungaricum épületében.

Belgrád
Collegium Hungaricum
irodalmi est
Zsolnay
porcelán
kiállítás
magyar kultúra napja

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.