Ugrás a tartalomra

Ismét Vajdaságba érkezett a versvándor

2021.05.12
12:51
2021.05.12
17:39
Forrás
Pannon RTV
Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi előadóművész ezúttal két előadással vendégszerepel több általános és középiskolában a Magyarság Háza jóvoltából.

A versvándor első útja a bácskossuthfalvi Idős Kovács Gyula Általános Iskolába vezetett, ahol Radnóti Miklós életéről tartott előadást.

Két Radnóti vers szavalásával adta meg az alaphangulatot Tóth Péter Lóránt. A bácskossuthfalvi iskolában 80 felsős vehetett részt az előadáson a járványügyi helyzet miatt. A diákok a közelmúltban tanultak Radnóti Miklósról, így a költő életének utolsó fél éve talán az említett generációt érinti és érdekli leginkább - mondta Crnkovity Gábor igazgató.

„Kell a gyerekeknek ilyen előadást látni, hallani, hiszen ez egy élő irodalomóra, mondjuk úgy, ami egy rendhagyó irodalomórának tekinthető, és nagyon jó, ha a gyerek nem csak a tanár szájából hall versbemutatókat, egyebet, hanem egy adott előadóművésznek is a szájából hall dolgokat, és ez fontos, hogy megszeresse az irodalmat, a költészetet.”

A vajdasági hét előadásból hat Radnóti Miklós életének utolsó fél évéről, utolsó útjáról szól. Tóth Péter Lóránt elmondta, hogy a költő verseiben nem csak a magyarság kérdéseit feszegeti, hanem az emberi létét is. A versvándor kiemelte: nem találkozott még olyan diákkal, akit Radnóti története ne érintett volna meg.

„Radnóti Miklósról főleg Délvidéken beszélni vagy mesélni talán még egy kicsit könnyebb is, mint máshol a Kárpát-medencében, bár ehhez hozzáteszem azt is, hogy én azt tapasztalom, hogy Radnóti Miklós a mai napig az egyik, ha nem a legnépszerűbb költő. Talán még József Attila vagy Petőfi Sándor, aki Radnóti mellett ott van és ismernek felnőttek, diákok egyaránt és a Délvidéken azért érdekes erről beszélni, hiszen az ő útjának a 90 százaléka itt ment végig.”

Bácskossuthfalva mellett több vajdasági településre is ellátogat a versvándor. Csütörtökön Zentán, pénteken pedig Csókán ismerhetik meg a tanulók Radnóti Miklós életét.

Tóth Péter Lóránt
Radnóti Miklós
versvándor
Bácskossuthfalva

Most

09:33, Frissítve: 09:38

Orbán Viktor: békepárti többség kell Európában!

Az európai parlamenti választáson a békepártiság és a háborúpártiság áll szemben egymással, és Európában békepárti többség kell - hangoztatta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.