Ugrás a tartalomra

Isten létezik és Petrunijának hívják - ez a film nyerte az Európai Parlament Lux-díját

2019.11.27
15:39
2019.11.27
15:47
Forrás
MTI
Az észak-macedón rendező, Teona Strugar Mitevska rávilágít a feminizmus, a konvenciók és a vallás helyzetére országában.

A film egy fiatal nő történetét követi, aki szembeszegül faluja ősi vallási és társadalmi hagyományaival. A filmet lefordították az unió nyelveire, és levetítik majd minden tagországban. A díjat ma adták át Strasbourgban.

Az észak-macedón, belga, szlovén, horvát és francia koprodukció egy fiatal, munkanélküli nő történetét meséli el, aki vízkeresztkor megnyeri a vízbe dobott szent keresztért folytatott versenyt. Győzelmével hirtelen egy, korábban csak férfiak számára nyitott vallásos hagyomány közepén találja magát.

Az EP sajtószolgálata szerint Teona Strugar Mitevska filmje "a konzervatív társadalmak béklyója ellen folytatott feminista küzdelem egyik jelentős alkotása".

"Ez az egyetlen parlament a világon, amelyik filmdíjat ítél oda. Legyünk büszkék erre. Éljen a szólásszabadság, az európai mozi és a Lux-filmdíj!" - mondta David Sassoli, a képviselőtestület elnöke.

A Lux-díjat 2007 óta minden évben olyan fontos politikai vagy társadalmi problémára reflektáló filmnek ítélik oda, amely az európai kulturális sokszínűségről, az európaiak életéről és identitásáról, mindannyiunkat érintő kérdésekről szól.

Lux-díj
Európai Parlament
Isten létezik és Petrunijának hívják
észak-macedón
Teona Strugar Mitevska
Strasbourg

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű