Ugrás a tartalomra

IV. Dúrmoló Téli Népzenei Tábor

2022.01.03
19:31
2022.01.03
19:57
Forrás
Pannon RTV
Több mint 70 gyerek vesz részt a négynapos táborban, amelyet a Hagyományok Háza Hálózat - Vajdaság és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezett Tóthfaluban.

Egész Vajdaság területéről érkeztek fiatalok a IV. Dúrmoló Téli Népzenei Táborba.

A zentai Mezei Borbála először vesz részt az eseményen, és a népi énekszakot választotta.

„Mindannyian nagyon szeretjük a népzenét, néptáncra is járunk mindannyian, az összes testvérem, és mindannyian nagyon szeretjük ezt a népi táncot és éneket.”

Az elmúlt időszakban egyre jobban háttérbe szorult a hegedű - véli Kurunczi Andor oktató, aki a tábor legfiatalabb csoportjával foglalkozik, 6 és 12 éveseket tanít hegedülni.

„Mivel kicsik, tehát még valahol segíteni kell nekik, vagy a vonózásban vagy az új lerakásban, mivel még nem alakult ki náluk a tiszta játékmód, ebből kifolyólag kicsit aprólékosabb a tanítási módszer, tehát soronként vesszük át a dalokat, egyesével mindenkinél külön-külön, azért, hogy biztos tudatosuljon bennük a dallam.”

A gyakorlati foglalkozások mellett közös éneklésre, vendég gyermekzenekarok koncertjeinek megtekintésére és népmese hallgatására is sor kerül. Ezenkívül a meghívott népzenészekkel, vendégelőadókkal is lehetőségük lesz a fiataloknak találkozni. Az első ilyen jellegű tábort 2017-ben szervezték meg, azóta pedig évről évre egyre nagyobbá növi ki magát.

Juhász Gyula, szervező, Dúrmoló Téli Népzenei Tábor, Tóthfalu: „A régi tótfalusi táborok, az 1990-es évek mintájára terveztük, ahol mi is elkezdtünk muzsikálni, jött az ötlet, hogy a mostani fiatalságot is hívjuk össze és próbáljunk meg minél nagyobb merítést, többfajta oktatást. Az oktatókat is úgy válogatjuk össze, hogy több környékről jöjjenek.”

A négynapos tárbor csütörtökön zárul a gálaműsorral.

népzene
Tóthfalu
Téli Népzenei Tábor
Kurunczi Andor
Juhász Gyula
IV. Dúrmoló Téli Népzenei Tábor

Most

07:35

Érkezik a csapadék

A reggeli órákban Szerbia déli vidékein már esett, késő délutánra pedig az ország többi részén is megvastagszik a felhőzet. Késő délutánra Vajdaságba is megérkezhet a csapadék.
21:33, Frissítve: 21:53

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.
19:36, Frissítve: 08:14

Ismét a VMSZ adja a tartományi házelnököt

Miloš Vučevićtyel egyeztetett dr. Pásztor Bálint Belgrádban. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szerb Haladó Párt elnökével a koalíciós szerződésről és az együttműködés folytatásáról tárgyalt.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.