Ugrás a tartalomra

IV. Dúrmoló Téli Népzenei Tábor

2022.01.03
19:31
2022.01.03
19:57
Forrás
Pannon RTV
Több mint 70 gyerek vesz részt a négynapos táborban, amelyet a Hagyományok Háza Hálózat - Vajdaság és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezett Tóthfaluban.

Egész Vajdaság területéről érkeztek fiatalok a IV. Dúrmoló Téli Népzenei Táborba.

A zentai Mezei Borbála először vesz részt az eseményen, és a népi énekszakot választotta.

„Mindannyian nagyon szeretjük a népzenét, néptáncra is járunk mindannyian, az összes testvérem, és mindannyian nagyon szeretjük ezt a népi táncot és éneket.”

Az elmúlt időszakban egyre jobban háttérbe szorult a hegedű - véli Kurunczi Andor oktató, aki a tábor legfiatalabb csoportjával foglalkozik, 6 és 12 éveseket tanít hegedülni.

„Mivel kicsik, tehát még valahol segíteni kell nekik, vagy a vonózásban vagy az új lerakásban, mivel még nem alakult ki náluk a tiszta játékmód, ebből kifolyólag kicsit aprólékosabb a tanítási módszer, tehát soronként vesszük át a dalokat, egyesével mindenkinél külön-külön, azért, hogy biztos tudatosuljon bennük a dallam.”

A gyakorlati foglalkozások mellett közös éneklésre, vendég gyermekzenekarok koncertjeinek megtekintésére és népmese hallgatására is sor kerül. Ezenkívül a meghívott népzenészekkel, vendégelőadókkal is lehetőségük lesz a fiataloknak találkozni. Az első ilyen jellegű tábort 2017-ben szervezték meg, azóta pedig évről évre egyre nagyobbá növi ki magát.

Juhász Gyula, szervező, Dúrmoló Téli Népzenei Tábor, Tóthfalu: „A régi tótfalusi táborok, az 1990-es évek mintájára terveztük, ahol mi is elkezdtünk muzsikálni, jött az ötlet, hogy a mostani fiatalságot is hívjuk össze és próbáljunk meg minél nagyobb merítést, többfajta oktatást. Az oktatókat is úgy válogatjuk össze, hogy több környékről jöjjenek.”

A négynapos tárbor csütörtökön zárul a gálaműsorral.

népzene
Tóthfalu
Téli Népzenei Tábor
Kurunczi Andor
Juhász Gyula
IV. Dúrmoló Téli Népzenei Tábor

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.