Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Ízes népmesék hangzottak el Temerinben

2018-07-11
14:19
2018-07-11
16:51
Forrás
Pannon RTV
A temerini gyerekek először hallhatták mesélni Toldi István kupuszinai mesefát kedden este.

A Népművészet Mestere és a Magyar Kultúra Lovagja a Hagyományok Háza Hálózat vajdasági szervezetének köszönve érkezett a dél-bácskai településre.
A pipakupak gyereket, a szegény embert és a pokol össz ördögét megismerhették az érdeklődők a temerini Tájház csűrében. Esti mesét először a helyi gyerekek mondtak.

Tóth Vilmos, mesemondó, Temerin: „Volt egyszer ezen a széles világon egy ember, meg egy asszony. Gyerekük nem volt, csak úgy kettecskén éldegéltek, ők maguk szegénységében. Így kezdődik a mese, amelyet már elmondtam a népmesemondó versenyen is, és a második helyezett lettem vele.”

Gombár Réka, mesemondó, Temerin: „Először még izgultam, de utána meggyőztem magam, hogy nem kell izgulni, így nyugodtan mondtam el a mesét.”

A kis tehetségek után Toldi István ült ki a mesemondók padjára. Szürke Péter kalandjait a földi mennyországból a pokol bugyráig követhették a gyerekek.

Varga Somogyi Inesz, Temerin: „Amikor még kisebb voltam, anyu minden este elmesélt egy mesét, és tévén is szoktam nézni meséket.”

Giricz Dorka, Temerin: „Így jobban megértem, mint amikor a tévében nézem, hiszen ott csak elmondják, de nem magyarázzák el.”

Toldi Istvánnak gyerekkorában még fáradhatatlanul mesélt édesapja. A többszörösen díjazott kupuszinai mesefa szerint azonban ma már másként kell mesélni a gyerekeknek.

Toldi István, mesemondó, a Népművészet Mestere és a Magyar Kultúra Lovagja, Kupuszina: „A mai interaktív világban nem biztosan elég az inger a gyerekeknek, amit a mese biztosít. De lehet lehet kötni a mai gyereket is, csak meg kell találni a módját.”

Az ízes népmesék után az egybegyűlteknek a temerini népzenei tábor alkalmi zenekara muzsikált. A mesés est közös énekléssel és barátkozással zárult a temerini Tájház udvarán.

Temerin
Hagyományok Háza
népmese
Toldi István
mesefa

Most

10:38, Frissítve: 10:43

Utazási lehetőség középiskolásoknak

A Rákóczi Szövetség programjának célja, hogy a június 4-i Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából, a középiskolások egy másik Kárpát-medencei ország magyar iskolájához látogassanak.

Népszerű

Megölték Slaviša Krunićot

Meggyilkolták Slaviša Krunićot, az egyik legismertebb boszniai szerb üzletembert - közölte ma a Nezavisne Novine című boszniai napilap az internetes oldalán.

Miért hagyják el az emberek Szerbiát?

A szerbiai polgároknak több mint egyötöde gondolt már arra, hogy elhagyja Szerbiát, a már külföldön élőknek pedig több mint 90 százaléka ott látja gyermekei jövőjét is.