Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Ízes népmesék hangzottak el Temerinben

2018-07-11
14:19
2018-07-11
16:51
Forrás
Pannon RTV
A temerini gyerekek először hallhatták mesélni Toldi István kupuszinai mesefát kedden este.

A Népművészet Mestere és a Magyar Kultúra Lovagja a Hagyományok Háza Hálózat vajdasági szervezetének köszönve érkezett a dél-bácskai településre.
A pipakupak gyereket, a szegény embert és a pokol össz ördögét megismerhették az érdeklődők a temerini Tájház csűrében. Esti mesét először a helyi gyerekek mondtak.

Tóth Vilmos, mesemondó, Temerin: „Volt egyszer ezen a széles világon egy ember, meg egy asszony. Gyerekük nem volt, csak úgy kettecskén éldegéltek, ők maguk szegénységében. Így kezdődik a mese, amelyet már elmondtam a népmesemondó versenyen is, és a második helyezett lettem vele.”

Gombár Réka, mesemondó, Temerin: „Először még izgultam, de utána meggyőztem magam, hogy nem kell izgulni, így nyugodtan mondtam el a mesét.”

A kis tehetségek után Toldi István ült ki a mesemondók padjára. Szürke Péter kalandjait a földi mennyországból a pokol bugyráig követhették a gyerekek.

Varga Somogyi Inesz, Temerin: „Amikor még kisebb voltam, anyu minden este elmesélt egy mesét, és tévén is szoktam nézni meséket.”

Giricz Dorka, Temerin: „Így jobban megértem, mint amikor a tévében nézem, hiszen ott csak elmondják, de nem magyarázzák el.”

Toldi Istvánnak gyerekkorában még fáradhatatlanul mesélt édesapja. A többszörösen díjazott kupuszinai mesefa szerint azonban ma már másként kell mesélni a gyerekeknek.

Toldi István, mesemondó, a Népművészet Mestere és a Magyar Kultúra Lovagja, Kupuszina: „A mai interaktív világban nem biztosan elég az inger a gyerekeknek, amit a mese biztosít. De lehet lehet kötni a mai gyereket is, csak meg kell találni a módját.”

Az ízes népmesék után az egybegyűlteknek a temerini népzenei tábor alkalmi zenekara muzsikált. A mesés est közös énekléssel és barátkozással zárult a temerini Tájház udvarán.

Temerin
Hagyományok Háza
népmese
Toldi István
mesefa

Most

Népszerű

Fábián Juli

Elhunyt Fábián Juli énekesnő

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szombaton Budapesten elhunyt Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt.