Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Ízes népmesék hangzottak el Temerinben

2018-07-11
14:19
2018-07-11
16:51
Forrás
Pannon RTV
A temerini gyerekek először hallhatták mesélni Toldi István kupuszinai mesefát kedden este.

A Népművészet Mestere és a Magyar Kultúra Lovagja a Hagyományok Háza Hálózat vajdasági szervezetének köszönve érkezett a dél-bácskai településre.
A pipakupak gyereket, a szegény embert és a pokol össz ördögét megismerhették az érdeklődők a temerini Tájház csűrében. Esti mesét először a helyi gyerekek mondtak.

Tóth Vilmos, mesemondó, Temerin: „Volt egyszer ezen a széles világon egy ember, meg egy asszony. Gyerekük nem volt, csak úgy kettecskén éldegéltek, ők maguk szegénységében. Így kezdődik a mese, amelyet már elmondtam a népmesemondó versenyen is, és a második helyezett lettem vele.”

Gombár Réka, mesemondó, Temerin: „Először még izgultam, de utána meggyőztem magam, hogy nem kell izgulni, így nyugodtan mondtam el a mesét.”

A kis tehetségek után Toldi István ült ki a mesemondók padjára. Szürke Péter kalandjait a földi mennyországból a pokol bugyráig követhették a gyerekek.

Varga Somogyi Inesz, Temerin: „Amikor még kisebb voltam, anyu minden este elmesélt egy mesét, és tévén is szoktam nézni meséket.”

Giricz Dorka, Temerin: „Így jobban megértem, mint amikor a tévében nézem, hiszen ott csak elmondják, de nem magyarázzák el.”

Toldi Istvánnak gyerekkorában még fáradhatatlanul mesélt édesapja. A többszörösen díjazott kupuszinai mesefa szerint azonban ma már másként kell mesélni a gyerekeknek.

Toldi István, mesemondó, a Népművészet Mestere és a Magyar Kultúra Lovagja, Kupuszina: „A mai interaktív világban nem biztosan elég az inger a gyerekeknek, amit a mese biztosít. De lehet lehet kötni a mai gyereket is, csak meg kell találni a módját.”

Az ízes népmesék után az egybegyűlteknek a temerini népzenei tábor alkalmi zenekara muzsikált. A mesés est közös énekléssel és barátkozással zárult a temerini Tájház udvarán.

Temerin
Hagyományok Háza
népmese
Toldi István
mesefa

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:59

Elhunyt Sára Sándor

Meghalt Sára Sándor Kossuth-nagydíjas és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező, a nemzet művésze, az egykori Duna Televízió első elnök-főigazgatója.
11:35, Frissítve: 11:42

Kezdődik a csillagászati ősz

Szeptember 23-án délelőtt 9:50-kor érik ismét merőlegesen a Nap sugarai az Egyenlítőt. Ez az időpont az őszi napéjegyenlőség, ezzel pedig csillagászati értelemben is kezdetét veszi az ősz.
11:13, Frissítve: 11:20

New Yorkba utazik Aleksandar Vučić

A szerb államfő részt vesz az Egyesült Nemzetek Szervezete Közgyűlésének 74. ülésszakán. A központi téma a klímaváltozás lesz, de szóba kerül majd a koszovói kérdés rendezése is.
10:10, Frissítve: 10:18

Szükségünk lesz az esernyőre

A beboruló égboltból hétfőn több helyen várható eső, zápor. A nappali hőmérsékletek visszaesnek, az éjszakák ugyanakkor enyhülnek.
09:33

Ma van az autómentes nap

A világnapot 1998 óta minden évben szeptember 22-én tartják. A jeles nap célja, hogy felhívja a figyelmet a környezettudatosabb közlekedésre.
09:30, Frissítve: 09:55

Törték a kukoricát Tordán

Jó időben, sok vendége volt a Kukoricafesztiválnak Tordán. Kézi kukoricatörésben 12 hazai, anyaországi és romániai csapat mérte össze ügyességét.

Népszerű