Ugrás a tartalomra

„Izzítanunk kell a vasat most is a magyar kultúra megmaradásáért”

2023.01.23
12:01
2023.01.23
16:03
Forrás
Pannon RTV
Izzítanunk kell a vasat most is a magyar kultúra megmaradásáért - mondta Fremond Árpád, az MNT elnöke a topolyai magyar kultúra napi ünnepségen vasárnap.

A Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Cirkalom táncegyüttese, a Fokos zenekar és a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének szavalói és színészek közreműködésével mutatták be a Nemzeti fohász - A magyar nép zivataros századaiból - 200 éves a Himnusz című előadást.

Zsúfolásig megtelt a topolyai színházterem a magyar kultúra napján. Az előadás gerincét Kölcsey Ferenc azon költeményei képezték, melyek a tatárjárástól 1823-ig, a Himnusz befejezésének évéig ölelik fel a magyarság történelmét.

Molnár Krekity Olga, vezető, Auróra Beszédművészeti Műhely, Topolya: „A mai nemzedéknek szól, arra próbál rámutatni, azt üzeni a mai nemzedéknek, hogy vigyázzunk, hogy mit teszünk, mert amilyen magot a múltban elültetünk, olyan jövőt fog teremteni a következő nemzedék.”

200 évvel ezelőtt, január 22-én véglegesítette Kölcsey Ferenc a Himnusz szövegét. 1989 óta szól ez a nap a magyar kultúra ünnepléséről. A kultúránk a mindennapjaink része, az identitásunk alappillére - hangzott el a topolyai eseményen.

Kisimre Szerda Anna, elnök, Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ, Topolya: „Hogy mit jelent a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ életében a magyar kultúra? A mindennapjainkat, a mindennapi életünket, hiszen mindennap műveljük úgy az anyanyelvünk használatát, mint a népművészet területét.”

Nemzeti imádságunk nagyon nagy jelentőséggel bír számunkra, mindig is erőt tudtunk meríteni a himnuszunkból a nehéz helyzetekben is, ez az ami összekovácsol bennünket és minden magyar számára fontos - mondta Fremond Árpád, az MNT elnöke.

„Fontos az, hogy ne csak a múltból merítkezzünk, hanem a ma fiataljainak átadjuk azt a tudást, illetve mindazt, ami fontos a magyarság megmaradása szempontjából, a Magyar Nemzeti Tanács mindent meg fog tenni a jövőben és segíteni fogja a közösségünket, segíteni fog mindenkit abban, hogy őrizzük identitásunkat és őrizzük magyar kultúránkat.”

A Himnusz közös eléneklése volt a záróakkordja a topolyai magyar kultúranapi ünnepségnek.

magyar kultúra napja
Topolya
Fremond Árpád
Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ
Molnár Krekity Olga
Kisimre Szerda Anna

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.