Ugrás a tartalomra

János vitéz mindenkinek

2023.06.02
06:59
2023.06.02
16:50
Forrás
Pannon RTV
A magyar irodalom egyik alapműve Petőfi Sándor elbeszélő költeménye, a János vitéz, most Tóth Alisa illusztrációval gazdagítva került az olvasók elé.

A könyv a Mozdulj! Petőfi! programsorozat keretében a VM4K és a Szekeres László Alapítvány kiadásában jelent meg.

Petőfi költeménye a ma élő fiatal generációk számára is örök érvényű, és rajzolt alkotásban is kifejezhető mondanivalóval rendelkezik. Szabadkán a VM4K-ban megtartott könyvbemutatón Jovánovity Patyerek Réka irodalomszakos tanár arról is mesélt, hogy mennyire kortárs a János vitéz: „Petőfi sokféle szerepben tűnik fel. A János vitéz kapcsolódhat például a Harry Potter vagy a Gyűrűk Ura történetéhez. A János vitézben boszorkány, óriás és mindenféle csodás lény megtalálható.”

Tóth Alisa grafikusművész azt mondja, a János vitéz illusztrációja szintjén nagyon nehéz újat mondani, azonban a nagy klasszikusok mellett üdítően hathat egy újabb megközelítés.

Tóth Alisa, grafikusművész, egyetemi adjunktus, Károli Gáspár Református Egyetem: „Megnéztük ennek a szakirodalmát, az előzményeit, az előző alkotókat és azokat a stílusokat, amelyeket ők képviseltek, majd igyekeztünk az olvasói korosztályhoz alkalmazkodva kialakítani a képi világot. Próbáltam úgy megalkotni a karaktereket, hogy az a felnőttek számára is szerethető legyen.”

A nemrég megjelent könyvet már kezükbe vehetik a gyerekek, mert a VM4K minden vajdasági magyar iskolába eljuttatta.

VM4K
János vitéz

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.
16:14, Frissítve: 16:22

Kortárs kiállítás a Kortárs Galériában

Kortárs képzőművészek által adományozott alkotásokból nyílt kiállítás a Kortárs Galériában Szabadkán. Goran Despotovskival, Mihailo Vasiljevićel és a videólinken csatlakozó Részegh Botonddal Nela Tonković beszélgetett.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.