Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

János vitéz mindenkinek

2023.06.02
06:59
2023.06.02
16:50
Forrás
Pannon RTV
A magyar irodalom egyik alapműve Petőfi Sándor elbeszélő költeménye, a János vitéz, most Tóth Alisa illusztrációval gazdagítva került az olvasók elé.

A könyv a Mozdulj! Petőfi! programsorozat keretében a VM4K és a Szekeres László Alapítvány kiadásában jelent meg.

Petőfi költeménye a ma élő fiatal generációk számára is örök érvényű, és rajzolt alkotásban is kifejezhető mondanivalóval rendelkezik. Szabadkán a VM4K-ban megtartott könyvbemutatón Jovánovity Patyerek Réka irodalomszakos tanár arról is mesélt, hogy mennyire kortárs a János vitéz: „Petőfi sokféle szerepben tűnik fel. A János vitéz kapcsolódhat például a Harry Potter vagy a Gyűrűk Ura történetéhez. A János vitézben boszorkány, óriás és mindenféle csodás lény megtalálható.”

Tóth Alisa grafikusművész azt mondja, a János vitéz illusztrációja szintjén nagyon nehéz újat mondani, azonban a nagy klasszikusok mellett üdítően hathat egy újabb megközelítés.

Tóth Alisa, grafikusművész, egyetemi adjunktus, Károli Gáspár Református Egyetem: „Megnéztük ennek a szakirodalmát, az előzményeit, az előző alkotókat és azokat a stílusokat, amelyeket ők képviseltek, majd igyekeztünk az olvasói korosztályhoz alkalmazkodva kialakítani a képi világot. Próbáltam úgy megalkotni a karaktereket, hogy az a felnőttek számára is szerethető legyen.”

A nemrég megjelent könyvet már kezükbe vehetik a gyerekek, mert a VM4K minden vajdasági magyar iskolába eljuttatta.

MOZDULJ! PETŐFI!
VM4K
János vitéz

Most

21:04, Frissítve: 21:16

Kivonulnak a térségből

Eszem ágában sincs arra utasítani a szerb katonaságot, hogy lépjék át a Szerbia és Koszovó közötti adminisztratív vonalat - nyilatkozta a Financial Times brit lapnak Aleksandar Vučić.
16:05, Frissítve: 17:32

Új imaházat kapott a verbászi evangélikus közösség

Új imaházat kapott a verbászi evangélikus közösség a magyar kormány támogatásának köszönhetően. A fejlesztés által lehetőség nyílik arra, hogy a helyi evangélikus közösség hitében megmaradhasson. Az ünnepélyes felszentelést ma délelőtt tartották.
14:45, Frissítve: 16:26

Ragadós, szaftos, megnyalhatod utána minden ujjadat

Hatodik alkalommal szervezték meg a Szent Mihály-napi körömpörköltfőző-versenyt a szabadkai Zorka Helyi Közösségben. A VMSZ helyi szervezete által megtartott hagyományőrző gasztronómiai eseményen idén 19 csapat vett részt.

Népszerű

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükajánon 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.