Ugrás a tartalomra

Január elsejétől Újvidék Európa Ifjúsági Fővárosa

2019.01.04
17:15
Forrás
Pannon RTV
A tartományi székváros több figyelmet szentel a fiataloknak, mint a korábbi években.

A kulturális, a politikai, a gazdasági és a társadalmi életet mutatják be különböző programokon keresztül, valamint ifjúságfejlesztő programokat is terveznek.

Színházi előadások, koncertek, ifjúsági tribünök, és rengeteg fejlesztő műhelymunka – ez várja a fiatalokat 2019-ben a program keretében. Az újvidékiek szerint fontos megmutatni a világnak a város lehetőségeit.

Németh Alfréd: „Újvidék elég nagy város, a fiataloknak nagyon sok esélyük van különböző akár kulturális vagy sportaktivitásokban részt venni, ezekkel foglalkozni, de ha ezt előbbre tudnánk vinni, mindenképpen javítani tudna rajta, az csak jót jelentene.”

Détári Apollónia: „Az, hogy Újvidék 2020-ban és 2021-ben művészeti városnak fog számítani itt Szerbiában, igenis nagy lehetőségeket nyit más utakon is, legyen az, hogy külföldi fellépőket elhozatni Újvidékre, és a fiatalságnak is rengeteg lehetőség nyílik ebben a városban.”

Branka Prekrajski: „Sok megmutatnivalónk van. Ez a város a múzeumok, a galériák és a kulturális örökség városa, így gondolom, hogy van mit megmutatnunk Európának.”

Az újvidéki OPENS ifjúsági szervezet egyik célja, hogy arra ösztönözze a fiatalokat, vegyenek részt saját jövőjük formálásában. Kétszáz programra várják majd a résztvevőket Szerbiából és a régióból. A projekt három évig tart.

Ivana Miloradov, szóvivő, OPENS: „A műhelymunkákon már tízezren vettek részt, továbbá az első ízben megrendezett Színek Fesztiválhoz hasonlókat szervezünk, koncerteket, oktató jellegű előadásokat és más képzéseket, amelyekre félmillió fiatalt várunk. A kétszáz esemény eredményét viszont csak pár éven belül látjuk meg igazán.”

Az Európa Ifjúsági Fővárosa rendezvénysorozat hivatalos megnyitóját január 26-án tartják a Zsinagógában. Az ünnepség a Vojvodina Sport- és Üzletközpontban koncerttel folytatódik.

Újvidék
Európa Ifjúsági Fővárosa
OPENS

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.