Ugrás a tartalomra

A járványhelyzet ellenére is megtartják a 68. Zentai Művésztelepet

2020.08.11
14:45
2020.08.11
16:10
Forrás
Pannon RTV
A nagy múltú rendezvényt idén az óvintézkedésekkel összhangban szervezték meg.

A zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ a Városi Múzeummal karöltve augusztus 10-e és 15-e között szervezi meg a Zentai Művésztelepet a helyi Alkotóházban. Az eseményt 1952-től minden évben megtartják, így idén sem szerették volna megszakítani ezt a közel 70 éves hagyományt. A járványügyi helyzetre való tekintettel, megfelelő biztonsági előírásokkal készültek a táborra.

A meghívott művészek közül 10 személy fogadta el a felkérést, akik Vajdaság több pontjáról érkeztek a Tisza-parti városba. Az idei tábor kiinduló témája az elmúlt időszak kihívásai és a jelenünk problémái. Azonban vannak olyan résztvevők, akik nem szeretnék teljes egészében erre helyezni a fő hangsúlyt. Balla Ákos, festő, dizájner, Zenta: „Szerintem maradok a vajdasági témáimnál, a vajdasági életérzésnél, amit különben is szoktam. Annyira nem szeretném belevonni ezt a mostani helyzetet. Hogy később érződni fog-e rajta valamilyen szinten, az lehet, mert valamilyen szintű feszültség van bennünk ez a helyzet miatt, amit most okoz a világban.”

A Zentai Művésztelepnek nagy hagyománya van a Tisza-parti településen. Először 1952-ben rendezték meg, és a volt jugoszláviai térségben ez az egyetlen olyan művészeti tábor, amely megszakítások nélkül működik. Hugyik Richárd, igazgató, Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ, Zenta: „Az idei évben, a koronavírus-járványhelyzetre való tekintettel, az egészségügyi előírásokat betartva, illetve a Zenta községi válságstáb irányelveit figyelembe véve úgy döntöttünk végül, hogy a szabályoknak megfelelően megtartjuk a Zentai Művésztelepet azért, hogy a tradíciót ne szakítsuk meg, és a hagyományt fenn tudjuk tartani.”

A művésztelep 2022-ben ünnepli fennállásának 70. évfordulóját. A jeles alkalomról egyebek mellett egy kiadvánnyal is szeretnének megemlékezni.

Zentai Művésztelep
Zenta
művésztelep
festő
grafikus
Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ
Hugyik Richárd
Balla Ákos

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű