Ugrás a tartalomra

Játékos kódolás a VM4K-ban

2020.06.22
16:28
2020.06.22
18:40
Forrás
Pannon RTV
Játékos kódolás elnevezéssel informatikatábor kezdődött ma a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban.

A 8-tól 11 éves gyerekek öt napon át, napi két órában ismerkedhetnek meg az informatika alapjaival.
A tábor első napján a vr.vex.com webes alkalmazásról tanultak a gyerekek. Az előadó célja az volt, hogy a tanulók block programozási nyelven belül minél több parancsot sajátítsanak el, míg a labirintuson végig vezették a robotot. Ennek ellenére Veréb Dávid mégis a chatbot készítésére vár, az érdekli a legjobban.
„Gondoltam, hogy még egyszer jelentkezem egy plusz, más fajta programozásra. Igaz, az elején amikor olvastam róla, nem nagyon értettem, miket fogunk tanulni, de érdekelt nagyon.”

15 kisfiú és egy kislány ült a VM4K informatika termében a gépek előtt. Ötvös Evelin: „Unatkoztam otthon nagyon és akkor eljöttem, itt legalább nem unatkozom annyira mint otthon.”

Az informatika rejtélyes világába kalauzolja a gyerekeket a Játékos kódolás elnevezésű tábor. Az online játékok, a digitális rajzolás és a játékos kódolás szerteágazó világával ismerteti meg a gyerekeket Vörös Csaba informatikus. Sőt az öt napban a programozás lehetőségeiből is szeretne ízelítőt adni nekik.
„Én úgy érzem, hogy bevezetem őket a digitális írástudás alapjaiba, hogy ne csak játékra használják a számítógépet, amely már mindenhol elérhető a környezetükbe, hanem egy jövőképet tudjak nekik bemutatni. Hogy hogyan használják ki jobban ezeket az eszközöket és hasznosan eltölteni ezt az időt.”

A téli valamint a nyári vakáció során is szervez a szabadkai VM4K informatikai táborokat fiataloknak. A szervezők arra törekszenek, hogy a programok, a tartalmak változatosak, újak és érdekesek legyenek.
Kosányi Tamás, a VM4K szakmai referense: „9-től 11 óráig és déltől kettőig, tehát két csoportban érkeznek a diákok, tehát két egyforma tábor veszi kezdetét a mai napon. Ez annak tudható be, hogy nagyon nagy volt a jelentkezés és nem szerettünk volna senkit sem kirekeszteni ebből, ezért így oldottuk meg.”

A VM4K a nyár folyamán még egy informatikai tábort szervez fiatalok részére, valamint ismét megtartják a kamasz tábort, de a legkisebbekről sem feledkeznek meg.

VM4K
játékos kódolás
tábor
informatika
gyerekek

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.