Ugrás a tartalomra

Játékos vetélkedővel indult az adai Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok

2021.10.14
12:29
2021.10.14
17:11
Forrás
Pannon RTV
A város szülöttéről való megemlékezés a községi általános iskolák negyedikesei számára jelenléti versennyel, míg a hetedik osztályosok számára online tartott nyelvi vetélkedővel kezdődött.

A rendezvénysorozaton belül megtartott versenyre Moholról, Törökfaluból érkeztek kisdiákok. Rajtuk kívül a házigazda adai Cseh Károly Általános Iskola nyelvművelést szerető diákjai is részt vettek a játékos megmérettetésen. Zombori Dóra negyedik osztályos tanuló, idén először szállt versenybe.

„Többen is voltunk és minden pénteken maradtunk emelt szintű órán. Itt szóban gyakoroltunk, valamint előző Szarvas Gábor Nyelvművelő versenyek kérdéseire számítógép segítségével és könyvből készültünk.”

Az alsós diákok mellett, a felső tagozat hetedik osztályos tanulói is megméretették magukat, online kitölthető teszt segítségével. Vajdaság több iskolája mellett az adai Cseh Károly Általános Iskola testvériskolája, a marosvásárhelyi Szász Adalbert Sportlíceum tanulói is csatlakoztak a nyelvi vetélkedőhöz.

Ferencz Nacsa Xénia, az adai Cseh Károly Általános Iskola magyar nyelv és irodalom szakos tanára kiemelte: „Az iskolában igyekszünk minél több feladatot, illetve minél több olyan játékos feladatot a gyerekekkel megoldani és gyakorolni az órákon, amelyekkel esetleg a régen elfeledett közmondásokat vagy népszokásainkat felelevenítjük.”

A versenyt szervező Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület célja az anyanyelv ápolása, védelme, a helyes nyelvhasználat segítése, az anyanyelvi műveltség erősítése – hangsúlyozta Molnár Csikós László, nyugalmazott egyetemi tanár, az egyesület elnökségi tagja.  
„Szarvas Gábor mivel ilyen kétnyelvű környezetből származott, mint Ada, voltaképpen közvetlenül is kapcsolatba került a nyelvek életével és ezt kamatoztatta utána a munkáiban is.”

Pénteken Szarvas Gábor emlékművét koszorúzzák meg, valamint tudományos tanácskozást tartanak a színházteremben, hogy így emlékezzenek a magyar nyelvművelés megteremtőjére.

Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok
Molnár Csikós László

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.