Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Játékos vetélkedővel indult az adai Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok

2021.10.14
12:29
2021.10.14
17:11
Forrás
Pannon RTV
A város szülöttéről való megemlékezés a községi általános iskolák negyedikesei számára jelenléti versennyel, míg a hetedik osztályosok számára online tartott nyelvi vetélkedővel kezdődött.

A rendezvénysorozaton belül megtartott versenyre Moholról, Törökfaluból érkeztek kisdiákok. Rajtuk kívül a házigazda adai Cseh Károly Általános Iskola nyelvművelést szerető diákjai is részt vettek a játékos megmérettetésen. Zombori Dóra negyedik osztályos tanuló, idén először szállt versenybe.

„Többen is voltunk és minden pénteken maradtunk emelt szintű órán. Itt szóban gyakoroltunk, valamint előző Szarvas Gábor Nyelvművelő versenyek kérdéseire számítógép segítségével és könyvből készültünk.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Az alsós diákok mellett, a felső tagozat hetedik osztályos tanulói is megméretették magukat, online kitölthető teszt segítségével. Vajdaság több iskolája mellett az adai Cseh Károly Általános Iskola testvériskolája, a marosvásárhelyi Szász Adalbert Sportlíceum tanulói is csatlakoztak a nyelvi vetélkedőhöz.

Ferencz Nacsa Xénia, az adai Cseh Károly Általános Iskola magyar nyelv és irodalom szakos tanára kiemelte: „Az iskolában igyekszünk minél több feladatot, illetve minél több olyan játékos feladatot a gyerekekkel megoldani és gyakorolni az órákon, amelyekkel esetleg a régen elfeledett közmondásokat vagy népszokásainkat felelevenítjük.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A versenyt szervező Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület célja az anyanyelv ápolása, védelme, a helyes nyelvhasználat segítése, az anyanyelvi műveltség erősítése – hangsúlyozta Molnár Csikós László, nyugalmazott egyetemi tanár, az egyesület elnökségi tagja.  
„Szarvas Gábor mivel ilyen kétnyelvű környezetből származott, mint Ada, voltaképpen közvetlenül is kapcsolatba került a nyelvek életével és ezt kamatoztatta utána a munkáiban is.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Pénteken Szarvas Gábor emlékművét koszorúzzák meg, valamint tudományos tanácskozást tartanak a színházteremben, hogy így emlékezzenek a magyar nyelvművelés megteremtőjére.

Ada
Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok
Molnár Csikós László

Most

08:20

Koszovó kiutasított két orosz diplomatát

Két orosz diplomatát utasított ki pénteken a koszovói elnök, mert állítólag veszélyeztették az ország nemzetbiztonságát és destabilizálni akarták a régiót - közölte a Koha Ditore című pristinai napilap az internetes oldalán.
07:40, Frissítve: 07:46

Véget ért az amatőr színjátszók találkozója

Véget ért Szajánban a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók 25. Találkozója, amely a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Magyar Nemzeti Tanács nemzeti jelentőségű rendezvénye.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.