Ugrás a tartalomra

Játéktól a mesterségig – a Hagyományok Háza tárlata Vajdaságban

2018.01.24
07:58
2024.03.19
08:52
Forrás
Pannon RTV
Temerinben vasárnap nyitották meg a Játéktól a mesterségig elnevezésű kiállítást, amelynek folytatásaként kedden műhelymunkán vehettek részt a helyi kézművesek.

A budapesti Hagyományok Házában szervezett kézműves tanfolyamokon készült alkotásokat mutatja be a Játéktól a mesterségig című kiállítás. A munkákat Szabadka és Zenta után Temerinben tekinthetik meg az érdeklődők, de a kisorosziak és a topolyaiak is láthatják majd a mesterműveket. Nádi Karolina, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Hagyományok Háza Hálózat munkatársa: „Egyrészt nekünk nagyon fontos, a Hagyományok Háza munkatársainak, hogy bejárjuk a terepet a szakemberekkel, hiszen mi is rengeteg tapasztalatot gyűjtünk ez által, illetve készülünk egy adatbázis létrehozásával, úgyhogy így a terepet járva nagyon sok adatot is be tudunk gyűjteni, megismerkedünk a kézműveseinkkel, fölmérjük az igényeiket, tehát nagyon hasznos ez számunkra is.”

A hat mesterséget bemutató tárlat oktató jellegű, így minden településen műhelymunkát is szerveznek. Ezeken a szakemberek egyenként foglalkoznak a helyi kézművesekkel. Zubelec Vera, a temerini Csipkeverő és kézi hímző csoport vezetője, Újvidék: „Nagyon köszönjük a Hagyományok Házának, hogy ilyen dolgot végeznek, mert útbaigazítanak bennünket, jobban tudunk tájékozódni ezekben a dolgokban.”

Temerinben a kézművesek munkáit Illés Károlyné és Barcsay Andrea népi iparművészek véleményezték. Barcsay Andrea, a békéscsabai Kézműves Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, Magyarország: „Hihetetlen az a vágyuk, hogy hagyományaikat őrizzék, és számomra ez csodálatra méltó. Nyilván a lehetőségeinkhez mérten igyekszünk ezt a törekvést támogatni. Nagyon jó tapasztalataim vannak, tényleg nagyon szorgalmasak, nagyon alázatosak, ami szerintem nagyon fontos.”

A szakemberek a Magyarországon alkalmazott zsűriztetés új szempontjait is ismertették, buzdítva a vajdasági kézműveseket arra, hogy kiváló munkáikat és termékeiket az anyaországban is mutassák be.

Hagyományok Háza
Temerin
kiállítás
Játéktól a mesterségig

Most

14:41

Halásztelki fúvósok koncerteztek Belgrádban

A Bocskai István Református Oktatási Központ Fúvós Együttese mutatkozott be a belgrádi Collegium Hungaricumban. A Magyarországról érkező fiatalok egyórás koncertet tartottak a szerb fővárosban működő magyar kulturális központban.
14:34

Elkezdődött a TeátrumHíd Fesztivál

A programot zenei-összművészeti est, pódiumbeszélgetések is színesítik, és a fesztivál ideje alatt kiállítják a szervezők által középiskolások számára meghirdetett rajzpályázat legjobb alkotásait is.
13:04

Nehézbombázót lőtt le Ukrajna

Ukrajna pénteken lelőtte az orosz légierő egyik Tupoljev Tu-22M szuperszonikus nehézbombázóját a dél-oroszországi Sztavropol régióban – közölte Kijev.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.