Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Jovan Nenad cárról írtak könyvet

2019-12-11
10:41
2019-12-11
16:23
Forrás
Pannon RTV
Könyvbemutató volt a belgrádi Collegium Hungaricumban.

Bemutatták Boris Stojkovski Jovan Nenad cárról írt kötetét kedd este a belgrádi Collegium Hungaricumban. Az eseményen Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete is részt vett. A fekete ember élete, munkássága és öröksége alcímet viselő kötetben a szerző nemcsak a 16. századi eseményeket mutatja be, hanem azt is, hogyan alakult Jovan Nenad cár megítélése az évszázadok során.

Boris Stojkovski, történész: „Ez az első összefoglaló tanulmány, amely Jovan Nenad cárról szól, és nemcsak a saját idejéről, a Mohács utáni időszakról, hanem a 19. és a 20. századról is, amikor először avatták fel a szobrát Szabadkán. Igazából, én azt is be akartam mutatni, hogy milyen volt a visszhangja az 1526-27-es eseményeknek, valamint úgy gondoltam, hogy a mostani olvasók számára érdekes lenne az egész történelem, hogy hogyan fordult, alakult egy 16. századi történelmi személy megítélése máig.”

könyvbemutató
Jovan Nenad cár
Collegium Hungaricum
Boris Stojkovski

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:33, Frissítve: 22:01

Hamilton nyert, Grosjean rémes balesetet szenvedett

Az immár hétszeres világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője nyerte ma a Forma-1-es Bahreini Nagydíjat, amelynek rajtja után a francia Romain Grosjean ijesztő balesetet szenvedett, de kisebb égési sérülésekkel megúszta a történteket.
19:27, Frissítve: 19:57

A Partizan legyőzte a TSC-t

4:0-s vereséget szenvedett a topolyai TSC Zentán a Partizantól a szerb labdarúgó Szuperliga 16. fordulójában.
18:47, Frissítve: 18:56

Karácsonyra készülődik Budapest

Habár a koronavírus-járvány miatt idén elmaradnak Budapesten a megszokott karácsonyi programok, már egy jó ideje ünnepi hangulat uralkodik a városban.

Népszerű

Az új év új nyugdíjkorhatárt hoz

Két hónappal hosszabb ideig kell dolgozniuk a nőknek Szerbiában 2021. január elsejétől, hogy öregségi nyugdíjba vonulhassanak. Be kell tölteniük a 60 év, két hónapot.

Újabb szigorítások lépnek életbe Szerbiában

Holnaptól december 3-ig a vendéglátóipari egységek, éttermek, kávézók, bárok, klubok, bevásárlóközpontok, színházak, mozik és más kulturális intézmények, játéktermek 18 órától hajnali 5 óráig nem üzemelhetnek.