Ugrás a tartalomra

Jövőre megnyílhat Vajdaság első babamúzeuma

2022.08.05
11:35
2022.08.06
15:38
Forrás
Pannon RTV
Várhatóan a jövő évben megnyitja kapuit a látogatók előtt Vajdaság első babamúzeuma. Az intézménynek helyt adó tornyosi Magda-lakban több mint 200 különböző technikával készült babát lehet majd megcsodálni.

Szépen sorakoznak Szabó Magda, nyugalmazott óvónő és népművész otthonában a különböző babák. Gyülekeznek a csuhéból, dohánylevélből készültek is, de szép számmal vannak közöttünk olyanok is, amelyek Vajdaság különböző tájegységeinek népviseleteiben - többi között doroszlóiban, gombosiban, topolyaiban - pompáznak. Szeles Gizella is kiveszi a részét a készülő kiállításból: „Én körülbelül 10 éve segítek be, amiben tudok. Csuhébabákat, az angyalkákat, ajándékokat készítünk karácsonyra.”

Szabó Magda a néphagyományokat éltető Magda- lak megálmodója, már egészen kiskora óta a játékbabák szerelmese. Több mint 200 baba díszíti a gyűjteményét. Mint mondja a babamúzeum megnyitásával régóta dédelgetett álma válhat valóra, hiszen így a mostani korosztály is örömét lelheti majd a régi díszbabákban: „Azt szeretném majd bemutatni a babamúzeumban, hogy a babák hogyan fejlődtek egyes korszakokban. Hogyan alakult ki, hogyan lett belőle a végén Barbie, vagy amit ők ismernek. A porcelánbabákon, a rongybabákon át mindenfajta babának megvan a maga története, fejlődési foka. Ezeket a fejlődési fokokat igyekszem bemutatni.”

A babák már készen állnak a kiállításra, viszont a jövő évben esedékes megnyitóig várnunk kell, ugyanis a múzeum számára fenntartott épület felújítása még várat magára.

baba
babamúzeum
népviselet
Tornyos

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.