Ugrás a tartalomra

Jubilált a Gyermek-néptánccsoportok találkozója

2022.09.26
10:14
2022.09.26
16:37
Forrás
Pannon RTV
Jubilált a kispiaci Jókai Mór Művelődési Egyesület által megszervezett Gyermek néptánccsoportok találkozója a helyi Kultúrotthonban. Az eseményre hét településről tíz csoport érkezett. A találkozó létrejöttét a Magyar Nemzeti Tanács támogatta.

Nagyban ropják a fiatalok, több hónapig tanult koreográfiákat mutatnak be, korukhoz megfelelő nehézségi szinten. A fiatalok többsége már kiskora óta táncol.

Varbai Hanna, tag, Fürgelábak néptánccsoport, Jókai Mór Művelődési Egyesület, Kispiac: „Nagyon megtetszett ez a népi történelem és akkor tetszett, hogy mindig ilyen szép nagy ruhákban vannak és a táncot is nagyon szeretem.”

Nagy Torma Anna, tag, Fürgelábak néptánccsoport, Jókai Mór Művelődési Egyesület, Kispiac: „Hat éve táncolok, ovis korom óta, nagyon szeretek táncolni és valahogy úgy éreztem, hogy nekem a tánc az életem.”

Kispiacon egyébként nagy hagyománya van a néptáncnak, ami az 1970-es évek elejére nyúlik vissza. A találkozó célja a néphagyományok megőrzése, és a lehetőség biztosítása a gyermek-néptánccsoportoknak a bemutatkozásra, valamint az egyesületek közötti együttműködés elmélyítése.

Sárkány Dóra, elnök, Jókai Mór Művelődési Egyesület, Kispiac: „A néptánc oktatás tökéletes, mert egész pici korban be lehet a gyerekeket kapcsolni a gyermekjátékokkal kezdenek és aztán, ahogy ügyesednek, megszeretik a néptáncot, és egyre bonyolultabb koreográfiákat lehet nekik tanítani. A mai műsorrendet is úgy állítottuk össze, az egész piciktől kezdtük és egy igazán szép íve volt a műsornak, ahol nagyon szépen lehetett látni, hogy honnan indul el.”

Az eseményen Magyarkanizsa község kultúregyesületei mellett felléptek a ludasi és a királyhalmi gyermek-néptánccsoportok is.

Kispiac
Jókai Mór Művelődési Egyesület
néptánc

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.