Ugrás a tartalomra

Jubileumi táncház Temerinben

2022.05.08
12:40
2022.05.08
16:17
Forrás
Pannon RTV
Ünnepi koncertet és táncházat tartottak a táncházmozgalom 5o éves jubileuma alkalmából Temerinben, az Ifjúsági otthonban. A helynek szimbolikus jelentése van, hiszen ezen a helyszínen szervezték az első vajdasági táncházakat.

Csorba Rebeka számára fontos, hogy gyermekei is részt vegyenek ezeken a programokon.

„Elsősorban azért, hogy megismerjék a hagyományainkat, de hát természetesen itt nagyon sok mindent megtanulnak a mozgással kapcsolatosan és barátokra is szert tesznek.”

Gergely Zsófia már évek óta néptáncol.

„Az történt, hogy először voltam és megszerettem, hogy játszottunk, énekeltünk, táncoltunk, sok mindent csináltunk és akkor azt mondtam anyukámnak, mikor vége lett, hogy én akarok járni és akkor így mentem sorra. Mentem át nagyobb csoportokba.”

Az első táncházat Vajdaságban 1983-ban tartották, Temerinben. 1986-tól pedig már kéthetes rendszerességgel voltak ilyen rendezvények.

Szabó Gabriella, szervező: „Hát sok izgalmas pillanatot megéltünk, a legmeghatározóbb az volt, amikor annyira devalválódott már a dinár, hogy nem belépőt kértünk, hanem krumpli volt a belépő a táncházakba és akkor hárman mentünk egyik oldalról a másikra és nagy krumplis szatyrokkal vágtattunk”

Lukács Imre táncoktató olykor száz kilométert is utazott, hogy megtartson egy-egy próbát, hiszen ezek az alkalmak kölcsönös feltöltődések voltak mindenki számára.

„Láttam rajtuk azt az energiát, amire szükség volt ahhoz, hogy nekem is legyen erőm elmenni oda. Sokszor emlegetek, hogy soha nem mentem úgy próbáról haza, hogy fáradtabb voltam mint amikor elmentem. Tehát mindig valahogy úgy érzem, hogy többet ad ez a kultúra, mint amennyit elvesz az embertől és nem is vesz el. Ezek a pillanatok untig elegek ahhoz, hogy az embert egy életre feltöltsék.”

Az ötven éves jubileum alkalmából a koncertet a Halmos Béla-vándordíjas prímás, Csonka Ferenc tartotta zenekarával megünnepelvén ezáltal a fél évszázados jubileumot.

Temerin
táncház
Lukács Imre
Szabó Gabriella

Most

14:41

Halásztelki fúvósok koncerteztek Belgrádban

A Bocskai István Református Oktatási Központ Fúvós Együttese mutatkozott be a belgrádi Collegium Hungaricumban. A Magyarországról érkező fiatalok egyórás koncertet tartottak a szerb fővárosban működő magyar kulturális központban.
14:34

Elkezdődött a TeátrumHíd Fesztivál

A programot zenei-összművészeti est, pódiumbeszélgetések is színesítik, és a fesztivál ideje alatt kiállítják a szervezők által középiskolások számára meghirdetett rajzpályázat legjobb alkotásait is.
13:04

Nehézbombázót lőtt le Ukrajna

Ukrajna pénteken lelőtte az orosz légierő egyik Tupoljev Tu-22M szuperszonikus nehézbombázóját a dél-oroszországi Sztavropol régióban – közölte Kijev.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.