Ugrás a tartalomra

Jubileumot ünnepelt a Botra férfikórus

2021.10.11
13:35
2021.10.11
20:03
Forrás
Pannon RTV
A Botra férfikórus eddigi munkásságát több alkalommal is díjazták már, a jubileum alkalmából pedig megjelent a Botra Tíz című lemez.

Tíz évvel ezelőtt alakult meg Óbecsén a Botra férfikórus, a jubileumot koncerttel ünnepelték vasárnap este a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben.

2011. szeptember 11-én, a magyar dal napján alakult meg az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör keretében a Botra férfikórus. Az énekesek a jubileumot koncerttel ünnepelték. Mészáros József a kezdetektől tagja a formációnak. Szerinte a tagokat nem csak a zene szeretete köti össze. „Kialakult egy baráti kör, egy olyan baráti kör, amelyben az emberek az élet sok más terén is hasonlóan gondolkodnak és hasonlók az elképzeléseik.”

Az együttes elsősorban vidékünk népdalkincsét népszerűsíti, de a tagok szerint nem hanyagolható el a közös éneklés közösségépítő ereje és az egészségre gyakorolt áldásos hatása sem. Alakulásukkor a kórus vezetésének feladatát Cseh Ferenc vállalta, most pedig Szerda András a csoport művészeti vezetője.

Szerda András, művészeti vezető, Botra férfikórus, Óbecse: „Hogy 10 évig együtt tudtunk maradni, azt gondolom, hogy főleg annak a következménye, hogy egy nagyon jó társaság alakult ki. Szinte minden ember elmondta, hogy egy egészen más minőséget hozott az életébe a kapcsolat azokkal az emberekkel, ami itt a kóruson belül kialakult.”

Az ünnepségen csókai, zentai, mórahalmi és gunarasi vendégek is felléptek, valamint az óbecsei Dúdoló is színpadra lépett. Károlyi Andrea, Dudoló asszonykórus, Óbecse: „Többször felvetettük az ötletet, hogy esetleg megkísérelünk közös produkciókat is összeállítani, és szerintem az lenne az igazi.”

A Botra férfikórus eddigi munkásságát több alkalommal is díjazták már, legutóbb 2019-ben a népzenei anyanyelv ápolásáért és magas szintű továbbadásáért megkapta a Kóta Népzenei Stafétát. Az ünnepeltet Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke üdvözölte. „Egy olyan férfikórusról van szó, amely az értékhűségre nevel, és ebben hisz. Hittel és hűséggel van a hagyományaink, a gyökereink iránt, és azt gondolom, hogy ha mindeközben vidámságot lop a saját és mindannyiunk életébe, akkor itt a helye mindenkinek. Isten éltesse a Botra férfikórust még nagyon sokáig!”

A Botra jubileuma alkalmából a magyar kormány és a Csoóri Sándor Alap támogatásával megjelent a BOTRA TÍZ című lemez, amely a kórus 10 dalát tartalmazza.

Botra
férfikórus
koncert
ünnep

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:35

Lesz-e fagykár a gyümölcsösökben?

Idén is, mint jó pár évre visszamenőleg kora tavaszi fagyokkal szembesültek a gyümölcstermelők. Az elmúlt hetekben a fagyzugos helyeken a hajnali órákban a -4, -6 fokot is elérte a hőmérséklet.
13:20, Frissítve: 13:26

Tojásvadászat Királyhalmon

Tojásfadíszítés, kézműves foglalkozás és kincskeresés - ez várt ma a gyerekekre Királyhalmon. A kultúrotthon előtti parkban örömmel gyűjtötték a húsvéti kincseket a legkisebbek.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.