Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Osztrogonác Andor

Június 10-e a Szecesszió Világnapja

2018-06-08
19:26
2018-06-08
20:36
Forrás
Pannon RTV
Magyar kezdeményezésre már hatodszorra ünneplik világszerte a szecessziót. Az életörömmel telített stílus ma is töretlen népszerűségnek örvend.

Szabadka a szecesszió városa. 1899-ben az európai építészeti irányzatokkal egy időben Szabadkán is megkezdődött a saját szerkezetű és stílusú építkezés. Az első szabadkai szecessziós épületek megalkotói Raichle J. Ferenc, Titus Mačković, Komor Marcell és Jakab Dezső voltak. Munkájuk eredménye a mai napig megtalálható és megcsodálható a városban. Köztük a Zsinagóga nemrég felújított, káprázatos épülete. Pećerić Szabina, tanár, Vegyészeti-Technológiai Iskola, Szabadka: „Nagyon tetszett. Amióta felújították, még nem voltunk bent, úgyhogy most a diákokat elhoztuk, hogy megnézzék milyen belűről.”

Az érdeklődőknek szakmai vezetést tartottak azok a személyek, akik a felújításban jelentős részt vállaltak. Dömötör Gábor az 1980-as évektől 2012-ig vett részt a munkálatokban, a különleges anyagok, mint a Zsolnay elemek és a homlokzati téglák beszerzése is a feladatai közé tartozott. Dömötör Gábor, nyugalmazott építészmérnök: „Ez egy óriási kihívás, mert nemcsak a világ egyik legszebb zsinagógája, hanem egy teljesen egyedi valami, ami azt jelenti, hogy egy teljesen egyedi kihívás. A szabadkai Zsinagóga felújítását nem tanítják egyetemen. Ezt útközben kellett kitanulni.”

A szervezők idén úgy döntöttek, Komor és Jakab munkáit építik bele a háromnapos programba. Nem véletlenül. Neda Džamić, művészettörténész, Községközi Műemlékvédelmi Intézet: „Idén a kedvenc szecessziós építészeink éppen ők ketten. Ennek van néhány oka. Például az, hogy a Zsinagógát felújították. Ez az ő jelentős munkájuk volt 1902-ből. Emellett Komor Marcell születésének 150. évfordulójára emlékezünk. Ezenkívül Jakab Dezső is jelentős volt Szabadka történetében. Itt ismerte meg feleségét, Irént.”

A három nap alatt a Szabadkavidéki Kereskedelmi Bank palotájánál és a Városházában is tartottak ismertetőket. A vállalkozó kedvű fiatalok kipróbálhatták, hogyan kell szecessziós motívumokat készíteni öntőformák segítségével. A program keretében vetítéseket és kiállításokat is tartanak. Szombaton az érdeklődők Palicson erednek Komor Marcell és Jakab Dezső munkái nyomába, Szabadkán pedig konferenciát szerveznek, valamint a Zeneiskola diákjai is fellépnek.

szecesszió
Szabadka
Zsinagóga

Most

11:08

Babosék már a döntőben

Babos Tímea és partnere, Kristina Mladenović győzött a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokság női páros versenyének elődöntőjében.

Népszerű

Családi ház égett le Kishegyesen

Leégett a Csőke házaspár családi háza a Deák Ferenc utcában Kishegyesen. Kedden este 17 óra környékén ütött ki a tűz a kazánházában, majd átterjedt a tetőszerkezetre.

Baleset a zentai Thurzó Lajos Általános Iskolában

Súlyos iskolai balesethez riasztották tegnap kora délután a zentai mentőszolgálatot. Egy kisfiú zuhant le a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola lépcsőjéről, aki súlyos sérüléseket szenvedett.