Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Osztrogonác Andor

Június 10-e a Szecesszió Világnapja

2018-06-08
19:26
2018-06-08
20:36
Forrás
Pannon RTV
Magyar kezdeményezésre már hatodszorra ünneplik világszerte a szecessziót. Az életörömmel telített stílus ma is töretlen népszerűségnek örvend.

Szabadka a szecesszió városa. 1899-ben az európai építészeti irányzatokkal egy időben Szabadkán is megkezdődött a saját szerkezetű és stílusú építkezés. Az első szabadkai szecessziós épületek megalkotói Raichle J. Ferenc, Titus Mačković, Komor Marcell és Jakab Dezső voltak. Munkájuk eredménye a mai napig megtalálható és megcsodálható a városban. Köztük a Zsinagóga nemrég felújított, káprázatos épülete. Pećerić Szabina, tanár, Vegyészeti-Technológiai Iskola, Szabadka: „Nagyon tetszett. Amióta felújították, még nem voltunk bent, úgyhogy most a diákokat elhoztuk, hogy megnézzék milyen belűről.”

Az érdeklődőknek szakmai vezetést tartottak azok a személyek, akik a felújításban jelentős részt vállaltak. Dömötör Gábor az 1980-as évektől 2012-ig vett részt a munkálatokban, a különleges anyagok, mint a Zsolnay elemek és a homlokzati téglák beszerzése is a feladatai közé tartozott. Dömötör Gábor, nyugalmazott építészmérnök: „Ez egy óriási kihívás, mert nemcsak a világ egyik legszebb zsinagógája, hanem egy teljesen egyedi valami, ami azt jelenti, hogy egy teljesen egyedi kihívás. A szabadkai Zsinagóga felújítását nem tanítják egyetemen. Ezt útközben kellett kitanulni.”

A szervezők idén úgy döntöttek, Komor és Jakab munkáit építik bele a háromnapos programba. Nem véletlenül. Neda Džamić, művészettörténész, Községközi Műemlékvédelmi Intézet: „Idén a kedvenc szecessziós építészeink éppen ők ketten. Ennek van néhány oka. Például az, hogy a Zsinagógát felújították. Ez az ő jelentős munkájuk volt 1902-ből. Emellett Komor Marcell születésének 150. évfordulójára emlékezünk. Ezenkívül Jakab Dezső is jelentős volt Szabadka történetében. Itt ismerte meg feleségét, Irént.”

A három nap alatt a Szabadkavidéki Kereskedelmi Bank palotájánál és a Városházában is tartottak ismertetőket. A vállalkozó kedvű fiatalok kipróbálhatták, hogyan kell szecessziós motívumokat készíteni öntőformák segítségével. A program keretében vetítéseket és kiállításokat is tartanak. Szombaton az érdeklődők Palicson erednek Komor Marcell és Jakab Dezső munkái nyomába, Szabadkán pedig konferenciát szerveznek, valamint a Zeneiskola diákjai is fellépnek.

szecesszió
Szabadka
Zsinagóga

Most

20:19, Frissítve: 20:27

25. Kálmány Lajos népmesemondó verseny

Néprajzi gyűjtéseket, képzőművészeti alkotásokat és mesemondást értékelt a zsűri a 25. Kálmány Lajos népmesemondó versenyen, Zentán. Az eseményre Vajdaság minden részéről érkeztek versenyzők.
19:59, Frissítve: 20:09

Szavazzunk!

A szavazóhelyek holnap reggel hattól, este hétig tartanak nyitva Magyarországon és a külképviseleteken is.
19:25, Frissítve: 23:46

Kiégett egy ház Moholon

Kigyulladt egy családi ház ma hajnalban Moholon. A tűzesetben egy asszony életét vesztette, férjét pedig égési sérülésekkel szállították a kórházba. A nyomozás még folyamatban van.

Népszerű

Holtan találtak három szerbiai nőt Bécsben

Három szerbiai állampolgárságú nő holttestét találták meg egy bécsi lakásban - tudósít a szerb közmédia. Sajtóinformációk szerint a három elhunyt nő egy anya és ikerlányai.