Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Osztrogonác Andor

Június 10-e a Szecesszió Világnapja

2018-06-08
19:26
2018-06-08
20:36
Forrás
Pannon RTV
Magyar kezdeményezésre már hatodszorra ünneplik világszerte a szecessziót. Az életörömmel telített stílus ma is töretlen népszerűségnek örvend.

Szabadka a szecesszió városa. 1899-ben az európai építészeti irányzatokkal egy időben Szabadkán is megkezdődött a saját szerkezetű és stílusú építkezés. Az első szabadkai szecessziós épületek megalkotói Raichle J. Ferenc, Titus Mačković, Komor Marcell és Jakab Dezső voltak. Munkájuk eredménye a mai napig megtalálható és megcsodálható a városban. Köztük a Zsinagóga nemrég felújított, káprázatos épülete. Pećerić Szabina, tanár, Vegyészeti-Technológiai Iskola, Szabadka: „Nagyon tetszett. Amióta felújították, még nem voltunk bent, úgyhogy most a diákokat elhoztuk, hogy megnézzék milyen belűről.”

Az érdeklődőknek szakmai vezetést tartottak azok a személyek, akik a felújításban jelentős részt vállaltak. Dömötör Gábor az 1980-as évektől 2012-ig vett részt a munkálatokban, a különleges anyagok, mint a Zsolnay elemek és a homlokzati téglák beszerzése is a feladatai közé tartozott. Dömötör Gábor, nyugalmazott építészmérnök: „Ez egy óriási kihívás, mert nemcsak a világ egyik legszebb zsinagógája, hanem egy teljesen egyedi valami, ami azt jelenti, hogy egy teljesen egyedi kihívás. A szabadkai Zsinagóga felújítását nem tanítják egyetemen. Ezt útközben kellett kitanulni.”

A szervezők idén úgy döntöttek, Komor és Jakab munkáit építik bele a háromnapos programba. Nem véletlenül. Neda Džamić, művészettörténész, Községközi Műemlékvédelmi Intézet: „Idén a kedvenc szecessziós építészeink éppen ők ketten. Ennek van néhány oka. Például az, hogy a Zsinagógát felújították. Ez az ő jelentős munkájuk volt 1902-ből. Emellett Komor Marcell születésének 150. évfordulójára emlékezünk. Ezenkívül Jakab Dezső is jelentős volt Szabadka történetében. Itt ismerte meg feleségét, Irént.”

A három nap alatt a Szabadkavidéki Kereskedelmi Bank palotájánál és a Városházában is tartottak ismertetőket. A vállalkozó kedvű fiatalok kipróbálhatták, hogyan kell szecessziós motívumokat készíteni öntőformák segítségével. A program keretében vetítéseket és kiállításokat is tartanak. Szombaton az érdeklődők Palicson erednek Komor Marcell és Jakab Dezső munkái nyomába, Szabadkán pedig konferenciát szerveznek, valamint a Zeneiskola diákjai is fellépnek.

szecesszió
Szabadka
Zsinagóga

Most

Népszerű

Fábián Juli

Elhunyt Fábián Juli énekesnő

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szombaton Budapesten elhunyt Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt.