Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Osztrogonác Andor

Június 10-e a Szecesszió Világnapja

2018-06-08
19:26
2018-06-08
20:36
Forrás
Pannon RTV
Magyar kezdeményezésre már hatodszorra ünneplik világszerte a szecessziót. Az életörömmel telített stílus ma is töretlen népszerűségnek örvend.

Szabadka a szecesszió városa. 1899-ben az európai építészeti irányzatokkal egy időben Szabadkán is megkezdődött a saját szerkezetű és stílusú építkezés. Az első szabadkai szecessziós épületek megalkotói Raichle J. Ferenc, Titus Mačković, Komor Marcell és Jakab Dezső voltak. Munkájuk eredménye a mai napig megtalálható és megcsodálható a városban. Köztük a Zsinagóga nemrég felújított, káprázatos épülete. Pećerić Szabina, tanár, Vegyészeti-Technológiai Iskola, Szabadka: „Nagyon tetszett. Amióta felújították, még nem voltunk bent, úgyhogy most a diákokat elhoztuk, hogy megnézzék milyen belűről.”

Az érdeklődőknek szakmai vezetést tartottak azok a személyek, akik a felújításban jelentős részt vállaltak. Dömötör Gábor az 1980-as évektől 2012-ig vett részt a munkálatokban, a különleges anyagok, mint a Zsolnay elemek és a homlokzati téglák beszerzése is a feladatai közé tartozott. Dömötör Gábor, nyugalmazott építészmérnök: „Ez egy óriási kihívás, mert nemcsak a világ egyik legszebb zsinagógája, hanem egy teljesen egyedi valami, ami azt jelenti, hogy egy teljesen egyedi kihívás. A szabadkai Zsinagóga felújítását nem tanítják egyetemen. Ezt útközben kellett kitanulni.”

A szervezők idén úgy döntöttek, Komor és Jakab munkáit építik bele a háromnapos programba. Nem véletlenül. Neda Džamić, művészettörténész, Községközi Műemlékvédelmi Intézet: „Idén a kedvenc szecessziós építészeink éppen ők ketten. Ennek van néhány oka. Például az, hogy a Zsinagógát felújították. Ez az ő jelentős munkájuk volt 1902-ből. Emellett Komor Marcell születésének 150. évfordulójára emlékezünk. Ezenkívül Jakab Dezső is jelentős volt Szabadka történetében. Itt ismerte meg feleségét, Irént.”

A három nap alatt a Szabadkavidéki Kereskedelmi Bank palotájánál és a Városházában is tartottak ismertetőket. A vállalkozó kedvű fiatalok kipróbálhatták, hogyan kell szecessziós motívumokat készíteni öntőformák segítségével. A program keretében vetítéseket és kiállításokat is tartanak. Szombaton az érdeklődők Palicson erednek Komor Marcell és Jakab Dezső munkái nyomába, Szabadkán pedig konferenciát szerveznek, valamint a Zeneiskola diákjai is fellépnek.

szecesszió
Szabadka
Zsinagóga

Most

23:00, Frissítve: 23:07

Az Opel is manipulált a károsanyag-kibocsátással

Elrendelte 96 ezer Opel autó visszahívását pénteken a német közúti közlekedési hatóság a Volkswagen csoport dízelbotrányában leleplezett visszaéléshez hasonló károsanyag-kibocsátási manipuláció miatt.
20:24, Frissítve: 20:53

Mintegy ezer ösztöndíjasa van az MNT-nek

A 2018/19-es tanévre 228 kezdő egyetemistával és főiskolással, valamint 59 demonstrátori ösztöndíjassal írtak alá szerződést az újvidéki Európa Kollégiumban megrendezett ünnepségen.
19:14, Frissítve: 19:21

Civil Piknik a hét végén

A kétnapos összejövetel célja különböző civil gyakorlatok bemutatása, megvitatása, egymás munkájának megismerése, új kapcsolatok kiépítése. Az idei rendezvény témája: A közösség segítő ereje.

Népszerű

utcai látkép

Lebontják az engedély nélkül épült házakat

Lebontják az engedély nélkül épített objektumokat Szerbiában - ez történhet, ha életbe lép a legalizálásáról szóló jogszabály-módosítás, amely tegnap került a köztársasági parlament napirendjére.
Tisza

Holttestet emeltek ki Zentánál a Tiszából kedden

Meg nem erősített információk szerint a múlt pénteken hajnalban a hídról vízbe esett férfi testét vetette ki magából a folyó, és ezt fedezték fel a vízparton sétálók - írja a Magyar Szó.