Ugrás a tartalomra

Kamarazenei est Szabadkán (videó)

2017-02-06
22:00
Három ország muzsikusnövendékei adtak kamarazenei koncertet Szabadkán hétfő este
Három ország muzsikusnövendékei adtak kamarazenei koncertet Szabadkán hétfő este. A szlovéniai, horvátországi, belgrádi és szabadkai zeneiskolások diákjainak fellépését a Városháza dísztermében tartották. Az idei már az ötödik közös, nemzetközi kamarazenei est Szabadkán, amelyre hónapokon át készülnek a zeneiskolás gyerekek. Egy-egy csoport több kamarazenei darabot is begyakorolt. Hényel Csenge, tanuló, Szabadkai Zeneiskola: „Erre a kamarakoncertre volt egy előmeghallgatás, és az iskola kamaracsoportjai közül kiválasztottak minket, és akkor meghívtuk a külföldi iskolák kamaracsoportjait is.”Szabó Ella, tanuló, Szabadkai Zeneiskola: „-Majdnem minden nap próbáltunk, egy óra hosszát. - Van benned ilyenkor izgalom, amikor más zeneiskolásokkal lépsz fel? - Nincs, mert ez egy olyan suli, ahol nem kell félni, hogy kinevet az idősebbik, hanem összetart, ezért nincs bennem félelem.” kamarazene est zeneiskola 2 Az est folyamán az eszéki, a szabadkai, a belgrádi és a maribori zenedék növendékei kápráztatták el a zeneértő közönséget. Egyebek mellett Vivaldi, Boccherini és Mozart művei is felcsendültek. Sara Šetar, tanuló, Szlovénia: „Jó dolog, hogy néha változik a környezet, és különösen az, hogy egy gyönyörű helyen énekelhetek. Szerintem ez nagyon jó dolog.” kamarazene est zeneiskola 3 A kamarazene a közös munkáról és a toleranciáról is szól. A gyakorlás során a gyerekek megtanulnak együtt dolgozni, odafigyelni a másikra. A Szabadkai Zeneiskola igazgatója, Barlai Edit szerint a szlovéniai, horvátországi és szerbiai iskolák közötti összehangolt munka is éppen olyan, mint maga a kamarazene. „A kamarazenének éppen ez a jellemzője és érdekessége, hogy nagyon sokszínű és sokféle. Sőt, átdolgozások is vannak, éppen az est folyamán is hallunk egy átdolgozást. Úgyhogy a kamarazenének igen széleskörű a lehetősége.” Mind a négy zeneiskola általános- és középiskolaként is működik, sőt mindegyikük hasonló kihívásokkal néz szembe. A zeneiskolák igazgatói éppen ezért idén sem szalasztották el az alkalmat, hogy részt vegyenek a szabadkai rendezvényen. A találkozó ugyanis arra is remek alkalom, hogy a tanügyi intézmények vezetői megvitassák a közös gondokat és terveket.
Városháza
koncert
Zeneiskola
kamarazene

Most

04:35, Frissítve: 04:53

Szombaton temetik I. Mihályt

A svájci rezidenciáján múlt héten elhunyt volt uralkodó holttestét szerdán a román hadsereg repülőgépe vitte haza. A szombati temetésig a bukaresti kormány háromnapos nemzeti gyászt rendeltelt el.

Népszerű

Autótolvajok, Zentai Magyar Kamaraszínház

Zentán bemutatták az Autótolvajokat

Vastapssal ünnepelte a nézőközönség Németh Ákos: Autótolvajok című darabját, amelyet tegnap mutatott be a Zentai Magyar Kamaraszínház társulata az újonnan felavatott kamarateremben.