Ugrás a tartalomra

A Kanjiža Calling és a Semmelweis arca című alkotások kapták az Egry József filmpályázat első díját

2017.11.01
11:12
2024.03.19
08:51
Forrás
Pannon RTV
Az ifjúsági migrációt és Semmelweis Ignác életének sötét titkait bemutató filmeket díjazott a zsűri a 6. Egry József nemzetközi ifjúsági filmpályázaton.

A megosztott első helyezést K. Kovács Ákos és Oláh Tamás Kanjiža Calling és Kiss Stefán Mónika Semmelweis arca című alkotása kapta. A Topolyán megtartott fesztivál a reformáció évfordulójának jegyében telt.     

Semmelweis Ignác, az anyák megmentője tragikus körülmények között, egy elmegyógyintézetben halt meg. De vajon tényleg pszichiátriai beteg volt az orvos? Ezt a kérdést vizsgálja a Semmelweis arca című filmjében Kiss Stefán Mónika. A rendező a korszerű technikákat sem mellőzte, például fej- és arcrekonstrukció is készült Semmelweis koponyája alapján. Kiss Stefán Mónika, megosztott első helyezett: „A film felkérését Varga Benedektől kaptam, a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatójától és nagyon hálás vagyok neki. Ő igazán utánajárt Semmelweis életének. Ez a film nem is önéletrajzi film, hanem sokkal inkább a rejtelmekre, titkokra specializálódott, ugyanis Semmelweis halála körül is rengeteg tévhit merült fel.”

A megosztott első díj másik nyertese a vajdasági K. Kovács Ákos és Oláh Tamás Kanjiža Calling című alkotásukkal. Ők egy igen aktuális témát választottak a film alapjául. Oláh Tamás, megosztott első helyezett: „Filmünk az ifjúsági migrációról szól. Olyan emberek beszélnek saját életükről, tapasztalataikról, akik valamilyen módon érintettek ebben a témában. Magyarkanizsai fiatalokról van szó, Kanjiža Calling a címe. Szerb és magyar ajkú fiatalok egyaránt megszólalnak. Olyanok is, akik elmentek és visszatértek, olyanok is, akik soha nem vándoroltak el, és olyanok is, akik csak azért tértek vissza, hogy felvegyük velük a beszélgetést.”

Az idei Egry József versenyre beküldött filmeknek a reformációhoz kellett kapcsolódniuk. Nem feltétlenül egyházi személyeket, hanem köztünk élő és valaha élt újítókat kellett bemutatni. A filmes pályázat mellett egy selfie versenyt is meghirdettek, szintén az 500. évforduló jegyében. Azt Rontó Réka vajdasági diák nyerte meg.

Kanjiža Calling
Semmelweis arca

Most

Népszerű