Ugrás a tartalomra

Kántorkoncert a szabadkai Városháza dísztermében (videó)

2016.09.15
05:21
Zsúfolásig megtelt a szabadkai Városháza díszterme az Énekeljetek új dalt az Örökkévalónak című kántorkoncertre
Zsúfolásig megtelt a szabadkai Városháza díszterme az Énekeljetek új dalt az Örökkévalónak című kántorkoncertre. Hagyományos jiddis dalok, egyházi énekek és komolyzenei művek is felcsendültek a magyarországi kántorok előadásában. Az eseményt Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa és a Szabadkai Zsidó Hitközség szervezte. Egy héber imát adott elő a szabadkai kántorkoncerten Nógrádi Gergely. A budai Frankel Zsinagóga kántorát 2015-ben Európa kántorhangjává választották, 2016-ban pedig Floridában elnyerte a Zsidó Pavarotti kitüntetést. „Egy zsidó kántorkoncert az mindig sokkal különlegesebb mint egy sima énekes koncert. Megjelennek az ősi melódiák, amelyek már sok ezer évvel ezelőtt a Szináj-hegy tövében ott voltak és mindenki ismeri az imákat, amelyeket a zsidók történelmük során elmondtak. Ezen kívül jiddis dalok is szerepelnek.” A hat kántort felvonultató koncertet az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál keretében szervezték meg. Szabados Róbert, elnök, Szabadkai Zsidó Hitközség: „Meg akarjuk mutatni azt, hogy a zsidóságnak a jelenléte Szabadkán milyen méretben van és hogy egymás között a kultúráknak az áthatása milyen fontos.” Szabadka a idén a város fesztiváljai közé sorolta be a rendezvénysorozatot. Bunford Tivadar, elnök, szabadkai vkt: „Ez a fesztivál gazdag és szerteágazó programjával sok érdeklődőt vonzz majd akik többet szeretnének megtudni nem csak a zsidóság kulturális örökségéről, de arról is, hogy mi alkotja e közösség kultúráját napjainkban.”



A tavalyi első kántorkoncert nagy sikert aratott. Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa fontosnak tartotta, hogy idén ismét megrendezzék. Babity János, szabadkai főkonzul, Magyarország: „Van egy olyan jókedv, ami átragad a nézőközönségre. Ezt tapasztaltuk nem csak a kántorkoncerten hanem a Budapest Klezmer Band előadása alkalmával is a Zsinagógában.” Az énekeljünk új dalt az Örökkévalónak című kántorkoncert maradandó élmény okozott a szabadkai Városháza dísztermében megjelent közönségnek.
koncert
kántor
szabadkai Városháza

Most

11:14, Frissítve: 11:21

Gyulán gyűlnek össze a világ tűzoltói májusban

24. Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúrára négy napon át, május 09-e és 12-e között várják nem csak a szakmabelieket, hanem mindenkit, aki szeretne részt venni egy nagyszabású, attraktív és látványos programon.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.