Ugrás a tartalomra

Kanyó Ervin volt a VM4K vendége

2020.11.06
08:03
2020.11.06
18:18
Forrás
Pannon RTV
A dr. Bodrogvári Ferenc-díjas képzőművészt életéről, munkájáról, pályája alakulásáról, művészetéről faggatták.

Sokoldalú vendége volt a VM4K Csütörtök esték – másképp elnevezésű rendezvénysorozatának. A magyarkanizsai születésű, Szabadkán élő és alkotó dr. Bodrogvári Ferenc-díjas képzőművész, Kanyó Ervin ugyanis grafikus, illusztrátor, rajzpedagógus és idegenvezető is egy személyben. Ő maga sem tud a hivatásai, elkötelezettségei, kedvtelései között sorrendet felállítani, az azonban bizonyos: nagy szerelmese a mindenkori városnak.

A jó hangulatú beszélgetés során az is kiderült, hogy majdnem véletlenül kezdett el rajzolgatni és vált először ipari formatervezővé, majd könyvillusztrátorrá, grafikussá, pedagógussá, a stílusos épületek szerelmesévé, és talán éppen ezáltal: idegenvezetővé. Saját bevallása szerint tanárnak lenni a világ legösszetettebb feladata, mégis szívesen oktatja esztétikára, igényességre, művészetszeretetre a gimnazistákat. Éppen a pedagógia, az ízlésformálás meghatározó közösségépítő szerepére is ennek kapcsán mutatott rá az est vendége.

Arról ugyancsak hallhatott a közönség, hogy az alkotó Kanyó Ervin különleges hangulatú képzelt-város grafikái hogyan nyűgözik le a művészetkedvelőket. Jellegzetes vonalvezetése, visszafogott színvilága és meghökkentő kollázs-installációi ugyanis a felfedezés varázsával és erejével kötik le a tárlatok látogatóinak, vagy éppen az illusztrált kötetetek olvasóinak figyelmét.

Annyi bizonyos: a VM4K csütörtök estéi sorozatának újabb különleges vendégével ismerkedhetett meg a közönség, mégpedig a járványügyi rendelkezésekkel összhangban, vagyis - a korlátozott létszám miatt - két teremben elhelyezkedve és maszkot viselve.

Kanyó Ervin, tanár és idegenvezető lévén, jól bánik a szavakkal, azonban alkotásaiban, grafikáiban is teljesen kitárulkozik. Így azután vonallal, kollázzsal is be tud mutatkozni a közönségnek.

Kanyó Ervin, képzőművész, pedagógus: „Hát én, biztos, hogy maradnék a városképeknél. Biztos, hogy lenne benne perspektíva, lenne benne horizontvonal, lenne benne távlat, lennének benne kis olyan részletek, ahol el lehet, amibe bele lehet kapcsolódni, ami elvihet egy ilyen képzelgés irányába. Tehát valami ilyesmit készítenék, és csak pár szint használnék. Nem lenne túl színes.”

Kanyó Ervin
vendég
VM4K
beszélgetés
Csütörtök esték – másképp

Most

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.