Ugrás a tartalomra

Karika koncert Belgrádban

2022.06.18
11:23
2022.06.18
17:40
Forrás
Pannon RTV
Magyar és szerb kortárs zeneszerzők szerzeményei csendültek fel Belgrádban, mindkét nemzet képviselőinek előadásában. A Hallgatói Kulturális Központban megtartott koncert létrejöttét a Collegium Hungaricum is támogatta.

Két szerb művész, Damjan Jovičin zeneszerző és Marija Rašić gitárművész a Szerbia és Magyarország közötti kulturális kapcsolatok erősítése céljából hozta létre a Karika elnevezésű projektet, aminek első rendezvénye a szerb fővárosban megtartott koncert volt. A fiatalok tanulmányaik egy részét Magyarországon folytatták, eközben döntötték el, hogy élénkíteni szeretnék a két nemzet kulturális együttműködését.

Marija Rašič, a Karika projekt egyik kezdeményezője: „Világossá vált számunkra, milyen közel vagyunk egymáshoz, Budapest és Szerbia. De ugyanakkor az is, hogy mennyi mindent nem tudunk egymás művészeti színteréről. Vannak együttműködések, de a kortárs zene terén nincs ehhez hasonló projekt. Világossá vált, hogy a kezdeményezésünkkel össze tudnánk kötni a művészeket. Magyar zenészeket hozhatunk el Szerbiába és mi is el tudunk menni hozzájuk.”

A projekt azért is kapta a Karika nevet, mert a szó mindkét nyelven ugyanazt jelenti, ez esetben pedig a két zenei színtér összekapcsolását is jelképezi. A koncert repertoárját mindkét nemzet kortárs komponistáinak műveiből állították össze.

Molnár Anna, mezzoszoprán énekművész, Magyarország: „Az volt még egyébként számomra érdekes, ki hogy közelíti meg azt a kérdést, hogy egy ilyen szerb-magyar összefogásnál milyen nyelven ír egy énekesnek. Most például énekeltem szerbül, aminek nagyon örülök, mert ugyan már a repertoáromon van kínai és ógörög dal, de szerbül még sohase énekeltem. De Vajda Gergely magyarul írt nekem, Tornyai Péter pedig angolul. Tehát három nyelven is énekeltem.”

A koncert június 24-én Budapesten várja az érdeklődőket.

Karika
koncert
Belgrád

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.