Ugrás a tartalomra

Kárpát-medencei népdalkör-találkozót tartottak Palicson

2022.10.15
20:45
2022.10.15
20:56
Forrás
Pannon RTV
Az Elindultam szép hazámból... elnevezésű eseményen a hagyományápolás, a népi értékek megőrzése, valamint az anyaországi és külhoni magyarság barátságának ápolása a cél. A rendezvény a Palics Magyar Művelődési Központ nagytermében zajlott.

A rendezvényt Komáromi Lepár Krisztina nyitotta meg énekével. „Ez a dal nagyon fontos nekünk, külföldi magyaroknak, akik már ide születtünk, Vajdaságba. Ez a dal nagyon sok helyen megtalálható, nem csak Magyarországon, de Erdélyben is. Nagyon sokféle gyűjtés van erről a dalról, én most a magyarországi gyűjtést hoztam el. Nagyon fontos ez a dal nekünk, vajdasági magyaroknak, mert mi is onnan indultunk.”

Jó látni, hogy a határon túl is éltetik a hagyományokat - mondta Bojcsotné Kis Erzsébet, aki a magyarországi Mélykútról látogatott el a rendezvényre, és a Szederina citerazenekar előadója. „Szokták mondani, hogy mindenki azt becsüli vagy azt szeretné, amije nincs. Nekünk ez olyan természetes otthon, hogy magyarul énekelünk, amikor pedig ide kijövünk, olyan jó hallani azt, hogy nekik talán még fontosabb, mint nekünk, hogy ápolják a hagyományainkat és a dalaikat énekeljék.”

Idén 16. alkalommal szervezték meg a népdalkörök találkozóját, amelynek helyszíne az évek során folyamatosan változott. Idén már a Palics Magyar Művelődési Központban kapott helyet, amelynek dísztermében telt ház követte az eseményt. Csiszár Molnár Anna, elnök, Palics Magyar Művelődési Egyesület: „Általában vajdasági tájegységek dalaival, akár moholi vagy bajsai dalokkal jönnek, illetve több csoport idén mulatós nótákkal jött. Ennyi év kihagyás után nagyon vágynak már a társaságra, ez erre is egy kiváló alkalom, hiszen itt most barátkozhatnak egészen estébe nyúlóan.”

A találkozón 10 népdalkör lépett fel Vajdaságból és Magyarországról. A rendezvény további programjaként közös vacsora és mulatozás is volt, ismerkedhettek és barátkozhattak a résztvevők.

népdal
népdalkör
találkozó
Palics Magyar Művelődési Központ

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:32

Máris itt a nyár?

25 fokos meleg vár ránk ma. Szerbia egyes részein, például Nišben és Kragujevacon akár 27 fok is lehet. A meleg levegő Észak-Afrika felől érkezik a térségbe.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.