Ugrás a tartalomra

A kendergyári asszonyok férjei Temerinben

2017.11.06
20:52
2024.03.19
08:37
Forrás
Pannon RTV
A temerini kultúrközpont színház és mozitermében bemutatták a Kendergyári asszonyok férjei című dokumentumfilmet, amely a Pannon Televízió produkciójában készült.

A filmvetítés után a helyszínen a szerzővel és a filmes stábbal Orosz Ildikó, a Pannon Televízió Forog a kamera című műsorának szerkesztője beszélgetett.

Bálint Katalin, a film egyik főhősének gyermeke idézte fel, mit énekelt nekik annak idején édesanyjuk. A kendergyári asszonyok férjei című filmnek az általános történelmi mellett fontos helytörténeti vonatkozása is van, hiszen a film szereplői temeriniek. Jánosi Norbert: „A filmben szereplő Bálint András unokája vagyok. Sokat hallottam erről a történetről, de más volt filmen látni az egészet, mint ahogyan azt korábban elmesélték.”

A helyiek szerint a film hitelesen mutatta be a második világháború utáni viszonyokat. Kasza László: „Nagyon reálisan, mert így volt. A családomból is egy nagybácsi odavolt orosz fogságban négy évig, és 48-ban vagy 49-ben, amikor hazajött, 40 kiló volt a 80-ból, annyira lefogyott, olyan idők voltak ott Oroszországban.”

Mint kiderült, az itt élők között szinte mindenki családját valamilyen módon érintették a megtorlások vagy a fogolytábor. Soós Georgina, szerkesztő-rendező, Pannon RTV: „Nagyon örülök annak, hogy az interneten is nagyon sok visszajelzés jött, ismeretlenektől is. Sokan kérdezték, hogy a zene honnan van, pedig én azt hittem, hogy ez egy közismert népdal, amit mi zeneként felhasználunk, de kiderült, hogy nem, és nem is tudjuk, honnan van. Ez egy dal, amit a dédanyám énekelt a gyerekeinek, amíg várták haza a családfőt. Sokan jelezték, hogy van az ő családjukban is egy ilyen történet.”

A Kendergyári asszonyok arculatáról, a film grafikai kidolgozásáról szakmai körökben is elismerően szóltak. Miskolci Rolland, posztprodukció, Pannon RTV: „Nagyon sok régebbi archív fotóval dolgoztunk, így magát a főcímet is archív fotókból állítottam össze, és a főcímnek is egy olyan vizuális hatást adtam, mintha régi, megkopott fényképek lennének.”

A kendergyári asszonyok férjei című filmet 2015 és 2017 között készítette a Pannon RTV a Magyar Média Mecenatúra támogatásával. A filmet a szeptemberi Duna televíziós premiert követően most először vetítették vajdasági helyszínen.

A kendergyári asszonyok férjei
dokumentumfilm
bemutató
Temerin
Pannon

Most

21:33, Frissítve: 21:52

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.
20:29, Frissítve: 20:38

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről, az ukrajnai háborúról, az EU és Törökország közötti kapcsolatokról, a közel-keleti konfliktusról és a libanoni fejleményekről fognak tárgyalni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.