Ugrás a tartalomra

Képekből történetek

2022.10.03
21:24
Forrás
Pannon RTV
Színpadon életre keltett fotók.

A Közügyekben rendhagyó módon, egy budapesti színházi bemutatóról láthattak összeállítást. Több okunk is van arra, hogy ezt megmutassuk önöknek. Egyrészt a darab szerzője, Gazsó L. Ferenc sokunk tanára és jó barátja, a Pannon RTV-nek is odaadó segítője évek óta. Másrészt nem csak egy előadást ismerhetnek meg, hanem egy értékes és szabadon használható internetes fotógyűjteményt és az ezekhez írt történeteket is. Vagyis összetett, de izgalmas dolog következik: az Add tovább! című darab bemutatója Budapestről, a Zichy Szín-műhelyből.

„Hároméves lehetek a képen. Az utolsó családi kirándulás Csillebérc környékén ötvenhatban, tikkasztó nyári vasárnapon. A testesebb ember, akinek a tenyerébe kellett állnom, hogy aztán nagyot lendítve elröpítsen, az apám. Az elkapó pedig, az a vékony, izmos, a nagybátyám.”

Hogy a képen valóban ez látható, vagy sem, nem tudni. Nem tudni, kik ezek a férfiak, milyen viszonyban állnak egymással, hogy később mi lesz velük, hogyan élnek majd, hogy milyen sors vár a magasan szálló gyerekre. Csak a kép a biztos, amit valamikor, valaki megörökített.

Az, hogy a kép évtizedekkel később is látható, a Fortepan fotóarchívumnak köszönhető. Ez egy szabad felhasználású, közösségi tárhely, ahol több mint százhetven-ezer archív fényképet böngészhet és tölthet le az érdeklődő. A fortepan.hu honlap 2010-ben indult ötezer, jórészt lomtalanításokon talált fotóval. Azóta több száz család, amatőr és hivatásos fotós, illetve közgyűjtemény bővítette.

Ezekre a fotókra figyelt fel Gazsó L. Ferenc, neves magyarországi újságíró, aki úgy döntött, újragondolja a megörökített pillanatokat, személyiséget ad a lefényképezett alakoknak, és történetet épít rájuk.

A Zichy szín-műhely darabjában néhány percenként váltják egymást a történetek: a repülő kisfiú kitalált sorsa mellett láthatjuk, milyen életet kapott az irodalom és a színházművészet által ez a kubikos gyerek, hogy hogyan alakult a fiatalemberek barátsága, hogy milyen volt a gyönyörű Bella házassága, vagy hogy hazaértek-e a frontról az együtt karácsonyozó kiskatonák.

Az apró mozaikokból, a megtört emberi sorsokból, titkokból, félelmekből, elágazó életutakból végül egységes kép áll össze a XX. századi Magyarországról. A sokszor nyomasztó tartalom ellenére azonban az előadás mégis életerőt sugároz, mely jórészt a színpadon álló fiatal, lelkes színészek érdeme.

Az Add tovább! című előadást a jövőben igyekeznek majd más helyszíneken is bemutatni, egyebek mellett a határon túl is.

Fortepán
Gazsó L. Ferenc

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.