Ugrás a tartalomra

Kerekeken érkezik hozzánk a mozi

2020.11.18
11:10
2020.11.18
16:17
Forrás
Pannon RTV
Dokumentumfilm-bemutatóra indul az újvidéki székhelyű DunaStart civil szervezet. A filmek a vajdasági magyarság kultúráját, szokásait hivatottak bemutatni.

A körút első állomása Újvidéken, a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban volt. A Nagyanyáink konyhai hagyatéka, a Komatál és a Húsvét elnevezésű filmeket mutatták be.

Kiss Gergely, operatőr: „Öt-hat dokumentumfilmet sikerült elkészítenünk, most a koronavírusra való tekintettel kicsit alábbhagyott a produktív munka, de nemsokára folytatni fogjuk. Már van egy új projektumunk."

Póth Imre nyugalmazott rendező a helyszínen elmondta, céljuk, hogy minél több fiatal érdeklődést keltsék fel a filmezés iránt.

Póth Imre, nyugalmazott rendező: „Mi próbálkoztunk, hogy más iskolákban is, valakit felkutatni, olyan mentorokat, tanárokat, alkotókat, akik próbálnának a diákokkal filmkészítéssel foglalkozni, de nem nagy sikerrel. Ez a lehetőség, hogy körbejárjuk Vajdaságot, talán segít a mi igyekezetünkön, hogy a filmkészítés itt is szélesebb körben elterjedjen."

Az alkotók szeretnék eljuttatni a műveket Vajdaság több pontjára. Az eddigi tervek között hét település szerepel, többek között Zombor és Nagykikinda.

Király Károly, elnök, DunaStart: „Mindenképpen szeretnénk ezt a körutat arra felhasználni, hogy a fiatalokat motiváljuk. Motiváljuk abban, hogy lépjenek, hogy megismerkedjenek egyrészt a kultúrájukkal, másrészt a modern digitális eszközökkel, amelyekkel megtudjuk örökíteni a múltunkat."

A DunaStart civil szervezet 2017-ben alakult. A vajdasági magyarság történetével kapcsolatos dokumentumfilmek készítésével foglalkoznak.  

mozi
kerekeken
dokumentumfilm
bemutató
DunaStart
vajdasági
magyarság
kultúra
szokás
filmklub
Újvidék

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.