Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Kerekeken érkezik hozzánk a mozi

2020.11.18
11:10
2020.11.18
16:17
Forrás
Pannon RTV
Dokumentumfilm-bemutatóra indul az újvidéki székhelyű DunaStart civil szervezet. A filmek a vajdasági magyarság kultúráját, szokásait hivatottak bemutatni.
Pannon RTV/Dragan Miljanić

A körút első állomása Újvidéken, a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban volt. A Nagyanyáink konyhai hagyatéka, a Komatál és a Húsvét elnevezésű filmeket mutatták be.

Kiss Gergely, operatőr: „Öt-hat dokumentumfilmet sikerült elkészítenünk, most a koronavírusra való tekintettel kicsit alábbhagyott a produktív munka, de nemsokára folytatni fogjuk. Már van egy új projektumunk."

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Póth Imre nyugalmazott rendező a helyszínen elmondta, céljuk, hogy minél több fiatal érdeklődést keltsék fel a filmezés iránt.

Póth Imre, nyugalmazott rendező: „Mi próbálkoztunk, hogy más iskolákban is, valakit felkutatni, olyan mentorokat, tanárokat, alkotókat, akik próbálnának a diákokkal filmkészítéssel foglalkozni, de nem nagy sikerrel. Ez a lehetőség, hogy körbejárjuk Vajdaságot, talán segít a mi igyekezetünkön, hogy a filmkészítés itt is szélesebb körben elterjedjen."

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Az alkotók szeretnék eljuttatni a műveket Vajdaság több pontjára. Az eddigi tervek között hét település szerepel, többek között Zombor és Nagykikinda.

Király Károly, elnök, DunaStart: „Mindenképpen szeretnénk ezt a körutat arra felhasználni, hogy a fiatalokat motiváljuk. Motiváljuk abban, hogy lépjenek, hogy megismerkedjenek egyrészt a kultúrájukkal, másrészt a modern digitális eszközökkel, amelyekkel megtudjuk örökíteni a múltunkat."

A DunaStart civil szervezet 2017-ben alakult. A vajdasági magyarság történetével kapcsolatos dokumentumfilmek készítésével foglalkoznak.  

mozi
kerekeken
dokumentumfilm
bemutató
DunaStart
vajdasági
magyarság
kultúra
szokás
filmklub
Újvidék

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:19, Frissítve: 16:34

Védjük meg a tavasz hírnökeit!

A több napig tartó hideg és csapadékos tavaszi időjárás különösen megnehezíti a fecskék életét. A hűvös időben a madarak kevés repülő rovart találnak, ami egyébként a kizárólagos táplálékukat jelenti. Mi segíthetünk, hogy túléljék rossz a időt!

Népszerű

A szabadkai vörös zóna

A Pannon Televízió stábja engedélyt kapott arra, hogy a Szabadkai Közkórház covid-részlegének vörös zónájában forgasson, ott, ahol a legsúlyosabb betegeket kezelik. Megrázó felvételeket rögzítettünk!