Ugrás a tartalomra

Keszég Károly újságírói munkássága és emberi példamutatása ma is él

2023.05.29
12:07
2023.05.29
16:59
Forrás
Pannon RTV
Keszég Károlyra emlékeztek Padén, és átadták a Közegellenállás riportpályázat díjait is.

A vajdasági újságírás megkerülhetetlen alakjáról, Keszég Károlyról emlékeztek meg vasárnap Padén. A Takáts Rafael Magyar Kultúrkör szervezte eseményen kihirdették a Közegellenállás riportpályázat győzteseit is. Az emlékműsor keretében volt pályatársak és helyi lakosok is együtt emlékeztek a falu szülöttjére.

A Hajdu Sándor padéi plébános által bemutatott gyászmisével vette kezdetét az esemény, amelyet követően a Napló független volt hetilap főszerkesztőjének sírjánál helyezték el az egybegyűltek a megemlékezés koszorúit. Köztük volt pályatársa és jó barátja, Klemm József, a Vajdasági Rádió és Televizió megbízott vezérigazgatója is. „Karcsi rendkívül bátor volt, és az újságírást nem szakmaként művelte, hanem hivatásként. Ez az elsősorban, amit szeretnénk ráhagyni a következő nemzedékekre, újságíró nemzedékekre, hogy elhiggyék azt, hogy az újságírás az egyik legszebb szakma és legszebb élethivatás.”

Keszég Károly munkássága, élethez való hozzáállása halála után, 26 éve már példaként szolgál a padéiaknak, akik elengedhetetlennek érzik, hogy minden évben méltó módon emlékezzenek meg az újságírás és egyben az emberi példamutatás kiemelkedő alakjáról. Komáromi Róbert, elnök, Takáts Rafael Magyar Kultúrkör, Padé: „Az idősebbektől hallván, Keszég Karcsi élesen bírálta az akkori politikumot, szerintem az átvetődött ránk is, és ebből tanulva én mindig azt mondom, hogy nem szabad feladnunk, mert a mai napig le tudunk tenni valamit, és mindig leteszünk valamit az asztalra.”

Az emléknap keretében 24. alkalommal hirdették ki a Közegellenállás riportpályázat nyerteseit, akiknek a munkáját neves zsűri értékelte ez alkalommal is. Tóth Lívia, a zsűri elnöke, a Hét Nap hetilap főszerkesztője: „A korábbi évekhez hasonlóan az idén is nagyon kevés pályamunka érkezett, amit elég szomorúan veszünk tudomásul évről évre. Ami viszont ebben az egészben jó és pozitív, hogy vannak a beküldött munkák között olyanok, amelyek valóban megérdemelték a díjakat, tehát tiszta lelkiismerettel mondhatja a zsűri, hogy ha kevés is volt a pályázatra beérkezett anyag, de azok, amiket díjaztunk, valóban jó munkák voltak és megérdemelték.”

A nyertes pályamű Balázs Andrea, a Magyar Szó napilap újságírójának tollából került ki, amely A család peremére szorult idősek tragédiája címet viseli. „Elég beszédes cím, mert a mai világban nagyon eltávolodtunk egymástól, mind fizikailag, mind pedig érzelmileg. Van ez a társadalmi csoport, az idősek, akiknek ez szerintem hatványozottan nehéz és rosszabb. Abból indultam ki, hogy miért van az, hogy akár a családon belül megtörténhet olyan, hogy az idős, beteg öregeket elhanyagoljuk.”

Az anyák mögötti fény című riportjával második helyen végzett a Hét Nap hetilap újságírója, Bíró Tímea, a dobogó képzeletbeli harmadik fokára állhatott fel írásával Kókai Zsolt, amely az Európa még csendes címet viselte. Idén a zsűri különdíjban részesítette Cvetanović Mártát, aki az Illúzióromboló riport szülőfalummal címet viselő munkájában nem mindennapi ötlettel előállva saját szülőfalujával készített riportot.

Keszég Károly
újságírás
riport
riportpályázat
díjazottak
Klemm József
Komáromi Róbert
Tóth Lívia
Balázs Andrea

Most

Népszerű

Álommunka, álombér?

Egyetlen napot sem kell várniuk, hogy munkát kapjanak, a fizetésük pedig több mint 200 ezer dinár is lehet. A felmérések szerint jelenleg a gépészmérnökök a legkeresettebbek a szerbiai munkaerőpiacon.