Ugrás a tartalomra

Két hét múlva mutatják be Szegeden a Parasztoperát

2020.02.29
16:41
2020.02.29
19:06
Forrás
Pannon RTV
Az előadás a Nemzeti Színház és az Újvidéki Színház koprodukciója. Pintér Béla legismertebb darabja egy zenés, balladisztikus történet.

Két héttel a bemutató előtt már összpróbáznak a színészek a Szegedi Nemzeti Színház próbatermében. A darab műfaja szerint opera, és ugyan még nem találkoztak a zenekarral, és csak jelzett díszlettel dolgoznak, de lényegében már áll az előadás. Boldogtalan sorsok, sok szenvedély, sajátos humor és jelzett katarzis. Ez a Parasztopera.


Keresztes Attila, rendező: Egyáltalán az, hogy opera ez a recitatívok miatt van, hogy énekelt beszéd az alapformája, illetve a szenvedélyei. Olyan mély vízben kezdődik, és olyan sűrűn fogalmaz, ez ötvenhét perc.

Vicei Zsolt azt mondja, színészként nagyon nehéz énekelve elmondani azt, amit a szöveg közölni akar, úgy, hogy az hiteles legyen: Nekem ez az első produkcióm az életemben, ami végig énekes, amiben nincs egyetlen mondat prózám sem. Recitatívok vannak, de az is le van kottázva.

Nagyon gyorsan és észrevétlenül állt össze az előadás, elejétől egyben próbálták a darabot, szinte nem is részpróbáltak, mondta László Judit színész. Kiemelte: „Ez hála Istennek egy olyan darab, amit bárhol lehet próbálni, csak az a fontos, hogy mindenki itt legyen, mert előbb-utóbb mindenki színre kerül és akkor történnek az események. Tényleg szinte észre se vettük és összerakódott.

A szegedi bemutató március 13-án lesz, utána pedig Újvidéken mutatják be és játsszák az előadást.

Parasztopera
Szeged
Nemzeti Színház
Újvidéki Színház
Pintér Béla
Keresztes Attila

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.