Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Két napos citera- és népi énekkurzust tartanak Törökbecsén

2018-06-16
14:43
2018-06-16
15:52
Forrás
Pannon RTV
A bánáti településen első alkalommal tartanak ilyen képzést, és a törökbecseiek mellett Szenttamásról, Temerinből, Magyarkanizsáról, Szabadkáról, Óbecséről, valamint Adáról is érkeztek fiatalok.

A táborba mintegy negyvenen érkeztek, mindannyian ápolni szeretnék nagyszüleik, dédszüleik hagyományait. A résztvevők között vannak kezdők és haladók is. Pele Deniel, Szenttamás: „Egy és fél éve citerázok. Először az iskolámban láttam meg ezt a hangszert, és azért jöttem el ebbe a táborba, hogy jobban pengethessek és tanuljak.”

Kovács Franciska, Óbecse: „Én körülbelül tizenhat éve énekelek és táncolok a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben Óbecsén, és most azért jöttem, hogy technikailag egy kicsit fejlődjek az éneklés terén, mert úgy gondolom, hogy ez a képzés erre nyújt jó lehetőséget.”

A szervezők már korábban is tartottak ilyen jellegű képzést. Cseszák Balázs, kulturális szervező, Hagyományok Háza Hálózat - Vajdaság : „A tokkal, vonóval képzés már tavaly elindult. Tavaly énekes és vonós, illetve ugye a hegedűs résztvevőknek volt képzés. Az idén ezt kibővítettük citerás és tamburás tanulóknak is.”

A népi hagyományápoló táborok lehetőséget nyújtanak úgy a fiataloknak, mint a felnőtteknek is arra, hogy betekintést nyerjenek a népzene világába, emellett megszólaltathatják a régi hangszereket és neves oktatóktól tanulhatnak. Virág Kiss Anita, munkatárs, Vajdasági Magyar Művelődési Intézet : „A nyár folyamán több táborba szervezünk még hangszeres képzéseket. Például a Juhász táborban lesz legközelebb vonós oktatás. A felhívás már olvasható egyébként a Hagyományok Háza - Vajdaság Facebook oldalán, illetve több táborban igyekszünk még ilyen képzéseket szervezni.”

A tábornak a helyi Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület székháza adott otthont. A kétnapos kurzus vasárnap táncházzal ér véget.

Törökbecse
citera
népi ének

Most

Népszerű

Fábián Juli

Elhunyt Fábián Juli énekesnő

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szombaton Budapesten elhunyt Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt.