Ugrás a tartalomra

Két napos citera- és népi énekkurzust tartanak Törökbecsén

2018.06.16
14:43
2018.06.16
15:52
Forrás
Pannon RTV
A bánáti településen első alkalommal tartanak ilyen képzést, és a törökbecseiek mellett Szenttamásról, Temerinből, Magyarkanizsáról, Szabadkáról, Óbecséről, valamint Adáról is érkeztek fiatalok.

A táborba mintegy negyvenen érkeztek, mindannyian ápolni szeretnék nagyszüleik, dédszüleik hagyományait. A résztvevők között vannak kezdők és haladók is. Pele Deniel, Szenttamás: „Egy és fél éve citerázok. Először az iskolámban láttam meg ezt a hangszert, és azért jöttem el ebbe a táborba, hogy jobban pengethessek és tanuljak.”

Kovács Franciska, Óbecse: „Én körülbelül tizenhat éve énekelek és táncolok a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben Óbecsén, és most azért jöttem, hogy technikailag egy kicsit fejlődjek az éneklés terén, mert úgy gondolom, hogy ez a képzés erre nyújt jó lehetőséget.”

A szervezők már korábban is tartottak ilyen jellegű képzést. Cseszák Balázs, kulturális szervező, Hagyományok Háza Hálózat - Vajdaság : „A tokkal, vonóval képzés már tavaly elindult. Tavaly énekes és vonós, illetve ugye a hegedűs résztvevőknek volt képzés. Az idén ezt kibővítettük citerás és tamburás tanulóknak is.”

A népi hagyományápoló táborok lehetőséget nyújtanak úgy a fiataloknak, mint a felnőtteknek is arra, hogy betekintést nyerjenek a népzene világába, emellett megszólaltathatják a régi hangszereket és neves oktatóktól tanulhatnak. Virág Kiss Anita, munkatárs, Vajdasági Magyar Művelődési Intézet : „A nyár folyamán több táborba szervezünk még hangszeres képzéseket. Például a Juhász táborban lesz legközelebb vonós oktatás. A felhívás már olvasható egyébként a Hagyományok Háza - Vajdaság Facebook oldalán, illetve több táborban igyekszünk még ilyen képzéseket szervezni.”

A tábornak a helyi Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület székháza adott otthont. A kétnapos kurzus vasárnap táncházzal ér véget.

Törökbecse
citera
népi ének

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.