Ugrás a tartalomra

Kétnyelvű előadás bemutatójára készül a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata

2022.06.06
12:16
2022.06.06
16:24
Forrás
Pannon RTV
Az előadás Öreg Milija hőskölteményét veszi alapul, amelyet még Vuk Stefanović Karadžić vetett papírra. Az előadás szövegkönyve Brestyánszki Boros Rozália drámafordítása és Ágh István versfordítása alapján készült.

Mirko Radojnić második szabadkai rendezése a pénteken színpadra kerülő Bánovity Sztrahinya. A történet alapjául Öreg Milija hőskölteményét veszik, a verseket énekelt formájukból Vuk Stefanović Karadžić rögzítette 1820-ban.

Körmöci Petronella, társulatvezető, Szabadkai Népszínház Magyar Társulata: „Ez azért érdekes a magyar nyelvterületen, mert már évekkel ezelőtt, már akkor is, amikor a Gyászoló családra készültünk a Nušić darabbal, volt egy olyan célunk, hogy bizonyos alapműveket megismertessünk a magyar közönséggel is, természetesen az anyanyelvükön. Ezáltal is elősegíthetjük azt, hogy megismerjük egymás kultúráját.”

Az előadás érdekessége, hogy szerb és magyar nyelvű jeleneteket és részleteket is láthat a közönség. Szövegkönyve Brestyánszki Boros Rozi drámafordítása és Ágh István versfordítása alapján készült.

Brestyánszki Boros Rozi dramaturg: „Az előadás szövegkönyve, ami kialakult és péntek este látható lesz, egy közös munka eredménye, mert amikor az alap megérkezett az első próbára, onnantól kezdve egy folyamatos, állandó, közös gondolkodás, közös munka volt, egy közös csiszolása. Azt tudom mondani talán, hogy a társulat sajátja ez a nyelv.”

Bánovity Sztrahinya június 10-én, pénteken kerül először a színpadra, de még a június 16-án is láthatja a közönség.

Szabadkai Népszínház Magyar Társulata
bemutató
Brestyánszki Boros Rozália
Bánovity Sztrahinya
Körmöci Petronella

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.