Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Kétszáz énekes a Vajdasági Magyar Kórusok XX. Találkozóján

2019-10-14
12:55
2019-10-14
17:46
Forrás
Pannon RTV
Tizenegy kúlai, nagybecskereki, zentai, adai, temerini, magyarkanizsai és újvidéki kórus kétszáz tagja lépett fel a Vajdasági Magyar Kórusok XX. Találkozóján.

Az eseményt a nagybecskereki Nepomuki Szent János-székesegyházban tartották. Pirityiné Szabó Judit, a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának kapcsolattartási főosztályvezetője levélben köszöntötte a résztvevőket.

A Himnusz után a közös nyitóének Liszt Ferenc Ave Maria című szerzeménye volt, amelyet Konrád Emma vezénylete alatt énekeltek el a részvevők: „Tizenhét ilyen kórustalálkozón vettem részt és nagyon élveztem, mert ez a közösségnek nagyon sokat jelent a közös éneklés. Főleg nekünk Bánátban nagyon sokat jelent, mert Bánátban elég kevés magyar kórus dolgozik.”

Pastyik Róbert, nagybecskereki plébános köszöntőjében arra biztatta a kórustagokat, hogy hirdessétek bátran az evangéliumot: „Segítenek a híveknek, hogy jobban elmélyüljenek magában a liturgiában, meg az imádságban. Hiszen mindegyik ének egy ima Istenhez.”
A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség 2000-ben indította útjára a rendezvényt, amelynek első és a tizedik színhelye Nagybecskereken volt. Sutus Áron a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke: „Közösségmegtartás, értékrend, az ének, a zene iránti szeretet, az a polgári, igazából polgári hagyomány tud tovább öröklődni, amely ennek a vidéknek nagyon régóta sajátja. Amelynek története van. Amely mindig is ki tudta nevelni a saját zeneszerzőit, karnagyait, zenei tehetségeit.”

Petrovics Emil nagybecskereki születésű zeneszerzőnk 2020-ban lenne 90 éves. Emléke előtt a Játszik a szél című művének közös eléneklésével adóztak a rendezvény végén Kóruspódium fellépői.

kórustalálkozó
Nagybecskerek

Kapcsolódó tartalmak

Most

22:02

Újra Bill Gates a világ leggazdagabb embere

A Bloomberg milliárdos indexe szerint Bill Gates megelőzte az Amazon vezérigazgatóját, Jeff Bezost. Nettó 110 milliárd dolláros vagyonával visszaszerezte a világ leggazdagabb emberének járó elismerést
21:19, Frissítve: 21:40

Bolívia a káosz szélén

Legkevesebb 8 ember meghalt, és több tucatnyian megsebesültek Bolíviában a lemondatott Evo Morales elnök mellett tüntetők és a rendfenntartó erők összecsapásaiban.

Népszerű

Keresi a rendőrség

Nagy erőkkel keres egy férfit a szerbiai rendőrség, akit nemi erőszak kísérletének elkövetésével gyanúsítanak. A bűncselekményt Belgrádban, a szerb főváros Vračar nevű részében követte el.