Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Kétszáz énekes a Vajdasági Magyar Kórusok XX. Találkozóján

2019-10-14
12:55
2019-10-14
17:46
Forrás
Pannon RTV
Tizenegy kúlai, nagybecskereki, zentai, adai, temerini, magyarkanizsai és újvidéki kórus kétszáz tagja lépett fel a Vajdasági Magyar Kórusok XX. Találkozóján.

Az eseményt a nagybecskereki Nepomuki Szent János-székesegyházban tartották. Pirityiné Szabó Judit, a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának kapcsolattartási főosztályvezetője levélben köszöntötte a résztvevőket.

A Himnusz után a közös nyitóének Liszt Ferenc Ave Maria című szerzeménye volt, amelyet Konrád Emma vezénylete alatt énekeltek el a részvevők: „Tizenhét ilyen kórustalálkozón vettem részt és nagyon élveztem, mert ez a közösségnek nagyon sokat jelent a közös éneklés. Főleg nekünk Bánátban nagyon sokat jelent, mert Bánátban elég kevés magyar kórus dolgozik.”

Pastyik Róbert, nagybecskereki plébános köszöntőjében arra biztatta a kórustagokat, hogy hirdessétek bátran az evangéliumot: „Segítenek a híveknek, hogy jobban elmélyüljenek magában a liturgiában, meg az imádságban. Hiszen mindegyik ének egy ima Istenhez.”
A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség 2000-ben indította útjára a rendezvényt, amelynek első és a tizedik színhelye Nagybecskereken volt. Sutus Áron a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke: „Közösségmegtartás, értékrend, az ének, a zene iránti szeretet, az a polgári, igazából polgári hagyomány tud tovább öröklődni, amely ennek a vidéknek nagyon régóta sajátja. Amelynek története van. Amely mindig is ki tudta nevelni a saját zeneszerzőit, karnagyait, zenei tehetségeit.”

Petrovics Emil nagybecskereki születésű zeneszerzőnk 2020-ban lenne 90 éves. Emléke előtt a Játszik a szél című művének közös eléneklésével adóztak a rendezvény végén Kóruspódium fellépői.

kórustalálkozó
Nagybecskerek

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:50

Az igazi 007-es ügynök

A titkos ügynök általában észrevétlenül, titokban végzi munkáját. Egyetlen világhírű ügynök tevékenységét ismeri szinte mindenki, ez pedig James Bond.

Népszerű

Megölte családját egy rendőrnő

Megölte családja négy tagját, majd öngyilkosságot követett el egy rendőrnő a koszovói Gnjilane településen. A tragédia 13 óra körül történt.
Helyszín

Holttestet találtak Óbecsén

Egy férfi holttestét találták meg ma reggel az óbecsei katolikus temető bejáratánál - írja a vajdasági közmédia.