Ugrás a tartalomra

Kétszáz év tűnődés

2023.01.28
07:34
2023.01.28
16:47
Forrás
Pannon RTV
Az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben is megünnepelték a magyar kultúra napját, de az intézmény névadójának, azaz Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójáról is megemlékeztek a műsorban.

Az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör Kiscimbora énekegyüttese elénekelte, Rókus Zoltán színművész pedig elszavalta a Himnuszt. Kölcsey Ferenc költeménye január 22-én lett 200 éves. Illés Péter a kultúrkör ünnepségén megtartott beszédében a mű két évszázados történetét elevenítette fel.

Illés Péter, igazgató, Csongrádi Információs Központ Csemegi Károly Könyvtár és Tari László Múzeum: „Az én saját élményen ezzel kapcsolatban az, hogy még gyermekkoromban egyáltalán nem énekelte senki a Himnuszt rendezvényeken, ünnepségeken, de mára már általánossá és megszokottá vált az, hogy mindenki énekli, sőt nagyon sokszor nincs hozzá zenei kíséret sem. Számomra nagy élmény volt az elmúlt 20 évben ezt végigélni.”

Ugyancsak 200 évvel ezelőtt, 1823. január elsején született Petőfi Sándor. A Csongrádi Színtársulat 200 év tűnődés – Petőfi kora és emlékezete címmel tartotta meg ünnepi műsorát az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben.

Ferentzi Katalin, vezető, Csongrádi Színtársulat: „Petőfinek olyan verseit próbáltuk választani, amelyek a szabadságharcról, a szerelemről, a reményről szólnak, és ezt üzeni, ezt közvetíti az emberek felé. Nehéz volt ebből a hatalmas anyagból választani, amit az ő költészete adott nekünk, ezért a szabadságharc végére esett az időválasztás.”

Január 22-e, azaz az a nap, amikor Kölcsey Ferenc letisztázta a Himnusz kéziratát, 1989-ben lett a magyar kultúra napja. Az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör mindig méltó módon emlékezik meg erről az ünnepről, de ezúttal a névadójukra is emlékeztek.

Ricz Kasziba Beáta, programszervező, Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör, Óbecse: „Számunkra nagy büszkeség, hogy nagy költőnk és forradalmárunk nevét viselheti az egyesület, hogy az elődeink ezt a nevet választották, és igyekszünk is mindig tenni annak érdekében, hogy ezt minél jobban kiemeljük, ezért is dolgoztunk azon, hogy legyen egy Petőfi-szobor az egyesület és a szintén Petőfi Sándor nevét viselő iskola között.”

A rendezvényre a VM4K Mozdulj! Petőfi! elnevezésű programjának a támogatásával került sor.

magyar kultúra napja
Óbecse
Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.