Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Kettős ünnep a szenttamási Gion Nándor Emlékházban

2022.08.14
19:15
2022.08.15
16:10
Forrás
Pannon RTV
Díjakat osztottak és mellszobrot avattak fel.

Kettős ünnep színhelye volt ma a szenttamási Gion Nándor Emlékház. A program első részében kiosztották az idei Gion Nándor Regény- és Novellapályázat díjait, a második részben pedig felavatták az író mellszobrát.

Pannon RTV/Juhász Géza

2012 óta hirdet meg regény- és novellapályázatot az emlékház. A tavaly február elsején meghirdetett pályázatra 5 mű érkezett. A regénypályázat idei győztese Tátrai S. Miklós Budapestről. Kisregényének címe: Szakadék. „Ez egy nagyon érdekes, véleményem szerint rendkívül jó történet, részben Magyarországon, részben Kenyában játszódik. Egy fiatal magyar diáklány és egy kenyai diplomata ismerkednek meg, és az ő szerelmük kalandos története elevenedik meg, izgalmas fordulatokkal.”

Pannon RTV/Juhász Géza

Az idei Gion Nándor Novellapályázatra 31 pályamunka érkezett, a győztes a Cseresznyeszedés című alkotás, amelynek szerzője a piliscsabai Riegel Zoltán. Elmondta, tavaly vett először részt a pályázaton, akkor novellája bekerült a kiadásra javasolt munkák közé, az antológia pedig idén jelent meg. „Tulajdonképpen egy nagypapa meg egy unoka beszélgetése, ami elindul egy kisgyerekkorban, azután később ugyanez a történet folytatódik.”

Pannon RTV/Juhász Géza

Németh Dezső, a Gion Nándor Emlékház elnöke elmondta, a gioni-hagyatékot őrző emlékház napra pontosan 12 évvel ezelőtt nyílt meg. „Rengeteg látogató keresett fel bennünket, az mellett nagyon sok, vagyis évente szépirodalmi pályázatokat írtunk, különböző rendezvényeket szerveztünk, és ebből kifolyólag én azt mondom, hogy ez a 12 év valóban gazdag volt.”

Pannon RTV/Juhász Géza

A szenttamási ünnepség második részében leleplezték Gion Nándor mellszobrát, amely Szilágyi László szobrászművész alkotása és a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával készült el. „Tudtam az emberről, elég sokat hozzáolvastam, voltak ilyen interjúk, amelyeket lehallgattam. Nagyon tetszett, hogyan beszél hogyan gondolkodik, ezt egyszerűséget valamilyen tanyának a kellős közepében.”

Pannon RTV/Juhász Géza

Az emlékház udvarában álló Gion szobrot a gioni kultuszt 12 éven át rendületlenül ápoló, szenttamásiak: Németh Dezső, dr. Horváth Futó Hargita és Paraczky László leplezték le.

Gion Nándor
Tátrai S. Miklós
Riegel Zoltán

Most

10:01

Itt a vénasszonyok nyara

Szeles idővel indult a hét térségünkben. Keddre azonban veszít erejéből a szél. A napsütést időnként az erősebben megnövekvő gomolyfelhők zavarhatják meg, helyenként még előfordulhatnak futó záporok.
19:07, Frissítve: 20:25

Vajdasági sikerekben bővelkedett a Nemzeti Vágta

Emlékezetes, vajdasági sikerekben bővelkedő vágtát láthatott a közönség vasárnap délután Budapesten. A Temerint képviselő Földes Luca második lett a fináléban. Szerbia színeiben pedig Ördög Alen megnyerte a Nemzetközi vágta döntőjét.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.