Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Kézfogás koncert a szabadkai zsinagógában

2021.07.09
07:20
2021.07.09
17:04
Forrás
Pannon RTV
Szarka Tamás, szlovákiai magyar Kossuth- és Magyar Örökség díjas zenész, zeneszerző és zenekarának Kézfogás című koncertjét élvezhette a közönség tegnap este a szabadkai Zsinagógában. A rendezvény a nemzeti újrakezdés jegyében valósult meg.
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A zenés–irodalmi összeállításban közreműködött Mészáros Gábor színész is, aki Szarka Tamás Taní-tani című novelláját adta elő.

Mészáros Gábor kiemelte: „Szarka Tamás mindig is egy olyan pontot töltött be az én életemben is, mint szerintem a mi generációnkéban, tulajdonképpen a slágerein és a dalain nevelkedtünk, ugyanis mindenki számára hozzáférhető, és szinte mindenki tudta fejből az összes slágerét.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A koncertet az adai Szentháromság Gyermekkórus 50 tagja tette még hangzatosabbá. A koprodukcióra már 2018-ban meghívást kaptak, ám a járvány miatt másfél évet várni kellett a megvalósulásra – mondta Barna Helga. Az adai Szentháromság Gyermekkórus alapítója hozzátette: „Amikor ismét lendületet kaptunk és pozitív előrejelzést arra vonatkozóan, hogy talán-talán megvalósul ez a koncert, akkor újra belendültünk és hát heti kétszeri alkalommal másfél órában készültünk itt a gyerekekkel.”

Szarka Tamás, a Ghymes zenekar egyik alapítójának számos saját szerzeményét, szólóalbumának néhány opuszát, és a 2018. augusztus 20-ai budapesti tűzijáték dalait is hallhatta a szabadkai közönség.

„Ebben a formációban többé-kevésbé 3 éve játszom csodálatos zenekarommal, mert, hogy szóló karrier ez, most már a Ghymesen kívül játszom. Természetesen, mivel a Ghymes zenéjét nagyjából én írtam, azokat a muzsikákat, amik a szívemből szakadtak ki az elmúlt 30 évben, azokat természetesen most is játszom.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A koncertet a VM4K szervezte. Júliusban további két koncertre várják az érdeklődőket. 22-én Palya Bea és Lisztes Jenő lép fel a szabadkai Majsai Úti Általános Iskolában, 29-én pedig a Bagossy Brothers Company ad koncertet Palicson. A belépés a koncertekre ingyenes.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A rendezvénynek jótékonysági jellege is volt, mivel a koncerten 192.100 dinár gyűlt össze önkéntes adományokból, melyet a VM4K a 24 éves Kosányi Dávid gyógykezelésére ajánlott fel.

Ghymes zenekar
Mészáros Gábor
Szarka Tamás

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:02, Frissítve: 17:30

Egy asztalnál Kurti és Vučić

Több mint egy év után folytatódott a Belgrád és Pristina közti párbeszéd. Aleksandar Vučić szerb elnök és Albin Kurti koszovói kormányfő egy asztalhoz ült Brüsszelben.
13:45

Ekkora az oroszok vesztesége az ukránok szerint

Már 44 ezernél is több orosz katona halt meg az orosz-ukrán konfliktusban, az ukránok szerint. A külügyminisztérium frissített jelentést tett közzé az orosz veszteségekről az ukrajnai invázió kezdete óta.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.