Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Ki Ladik Katalin?

2023.06.06
07:52
2023.06.06
16:26
Forrás
Pannon RTV
Ha hangköltészet és performance, akkor Ladik Katalin. A művésznő köré épített gondolatokat és a konceptuális művészet alapelveit állította színpadra legújabb előadásában a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház.

A Ladik Katalin egy idegösszeomlást követően felmondja banktisztviselői állását és konceptuális művésznek áll című előadást a Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház a művésznő munkásságának és személyének szentelte. Zlatko Paković rendező Szabadka a szecesszió városa című előadása óta szeretett volna a művésznőről előadást készíteni.

"Ladik Katalin kifejezésmódjának elemeit használtam fel ahhoz, hogy létrehozzam az előadást, amely az ő munkásságából merít ihletet, de semmiképpen sem az ő performance-ainak az imitálása."

Az előadás zenei anyaga Ladik Katalin hangfelvételeiből áll össze. Kucsov Borisz a zenei anyag társzerzője azt mondja, műhelymunkán keresztül igyekeztek választ keresni arra, hogy ki is valójában Ladik Katalin?

"Nagyon sokat beszéltünk róla, ki hogy látja őt, nem kibeszéltük, hanem elemezgettük az ő munkásságát, vagy a gondolatait, néztünk interjúkat vele. Megpróbáltuk eljátszani, hogy mi Ladik Katalin vagyunk és másként, őszintén válaszolunk ugyanazokra a kérdésekre mi, mint Ladik Kati."

És hogy ki ő valójában?

"Én költőnek vallom magam elsősorban és mindazt amit csinálok alkotói területen, az mind a költészetnek a kibővített része. Igyekeztem kibővíteni a költészet határait, még a performance-ban is, a vizuális és hangkölteményeimben is a költő az, aki üzen, aki megvalósul."

Ladik Katalin hatalmas megtiszteltetésnek érzi, hogy egy egész előadást szenteltek a személyének. Az évadvégi előadásban a színház társulatának két új tagját, Hodik Annabellát és Ágyas Ádámot is láthatta a közönség.

Ladik Katalin
előadás
bemutató
Kosztolányi Dezső Színház

Kapcsolódó tartalmak

Most

15:50, Frissítve: 17:53

102-en vették át kollégiumi kulcsaikat

Összesen 102 elsőéves hallgató írta alá a beköltözési szerződést az Újvidéki Európa Kollégiumban. Ünnepi műsor is volt. Fremond Árpád az MNT elnöke az itthoni ösztöndíjlehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Népszerű

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükajánon 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.