Ugrás a tartalomra

Kiállítás nyílt Pancsován

2020.09.12
08:48
2020.09.12
13:42
Forrás
Pannon RTV
A Delibláti-homokpusztán tavaly megszervezett 51. Képzőművészeti Alkotótáborban készült alkotásokat állították ki tegnap Pancsován, a Nemzeti Múzeum dísztermében.

Tizenkét festő műveit láthatta a közönség. Az idei alkotótábort – amennyiben a járványügyi intézkedések megengedik – októberben rendezik majd.

A nemzetközi jellegű Képzőművészeti Alkotótábor Szerbia egyik legrégebbi ilyen jellegű rendezvénye. Kezdő és tapasztalt festők alkotnak együtt, munkájukhoz pedig különös ihletet ad a Delibláti-homokpuszta természeti szépségei. A pancsovai művészek mellett Szerbia más városaiból, valamint Észak-Macedóniából és Bulgáriából érkeztek vendégek.

Ivana Markez Filipović, vizuális programszerkesztő, Kortárs Művészeti Galéria, Pancsova: „Amikor a Delibláti-homokpuszta környezetébe kerülnek, mindenki egyenrangúvá válik, a művészetről folytatott eszmecserék sokkal lazábbak a felek számára. Életre szóló barátságok köttetnek, könnyebb kérdéseket is feltenni, könnyebb bizonyos információkat megszerezni, akár a festők titkait is megtudni.”

A pancsovai Kulturális és Oktatási Közösség 1969. óta szervezi az Alkotóbort és biztosít helyszínt a Delibláti-homokpusztán lévő épületében. A rendezvény idén csupán egyhetes volt, csak tizenkét alkotó munkája került a közönség elé.

Stojan Boškov, elnök, Kulturális és Oktatási Közösség, Pancsova: „Úgy gondoljuk, hogy az alkotótábornak – úgymond – sikerült bizonyítania erejét, hírnevét, és elégedettek vagyunk, hogy bemutathatjuk a nyilvánosság előtt is. Minden egyéb miatt, ami a halasztáshoz vezetett, senki sem boldog, mi sem. De, Istenem, az élet megy tovább, és hisszük, hogy folytatni tudjuk.”

A képzőművészeti kiállítást Marija Jević, a pancsova Városi Tanács kultúráért és ifjúságért felelős tagja nyitotta meg: „Különösen örülök, hogy a korona miatti események és a hozzá kapcsolódó intézkedések ellenére éppen ezzel a tárlattal nyitjuk meg a kulturális események szezonját Pancsován.”

Az idei Delibláti-homokpuszta Képzőművészeti Alkotótábort várhatóan október első felében szervezik meg.

Pancsova
Delibláti-homokpuszta
Képzőművészeti Alkotótelep

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű