Ugrás a tartalomra

Kiállítás nyílt Temerinben a TAKT-művészek alkotásaiból

2017.11.19
14:54
2024.03.19
08:51
Forrás
Pannon RTV
A TAKT fiatal művészeinek közös tárlatát az új temerini alkotóház kiállítótermében tartották meg. Szombaton este a 38. művésztelep alkotásait láthatták az érdeklődők.

A július végén megrendezett TAKT táborban sok középiskolás fiatal művész vett részt. Bankó Denisz második alkalommal látogatta meg a művésztelepet. Bankó Denisz, diák, Bogdan Šuput Művészeti Középiskola, Újvidék: „Nagyon jó volt a tábor, nagyon jó volt a társaság. Az alkotással úgy jártam, hogy az első pár nap még nem tudtam, hogy mit szeretnék és hogy hogyan, de aztán a harmadik nap már megjött a kedvem az alkotáshoz és csináltam egy pár munkát is.”

A tábor alkotásaiból összeállított kiállítást Patócs László, a Híd folyóirat főszerkesztője nyitotta meg. „A TAKT egyik nagy erénye az, hogy minden évben olyan dolgokat, olyan témákat tud kijelölni az alkotótáborra, amelyek egyfelől rengeteg szabadságot tudnak nyújtani az alkotóknak, másrészt pedig nagyon érdekes művészeti, képzőművészeti dimenziókat is megnyithatnak.”

Az alkotás témája az idén a szén volt – mondja Varga Valentin, a TAKT művészeti vezetője. „Egy olyan téma, amire azt vártuk, hogy eléggé sok módon reagálnak az emberek, és így is történt, tehát mint képzőművészeti médium, mint a földi élet alapja, tehát elem, minden szempontból megközelítették az alkotók a témát, úgyhogy szerintem egy elég sikeres kiállítást láthatunk itt most.”

Az elmúlt években a TAKT szervezete egy alkotóházat is épített, amelyben a vajdasági fiatal alkotók állandó jelleggel tevékenykedhetnek – tudtuk meg Ádám Istvántól, a TAKT elnökétől. „A közelmúltban elkészült a galéria a műteremmel. A műtermet már lehet használni, fűtés is van, viszont a galériával egy kis gondunk van. Így tél elején egy kicsit nehézkes a kiállítás-szervezés. Még a kiállítást meg tudjuk szervezni, de előadásokat, rendezvényeket nehezen tudunk, mert a szigetelés még várat magára, meg a galéria és a lépcsőház fűtésének a megszervezése is.”

A TAKT-ként ismerté vált művésztelep a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű rendezvénye.

TAKT
kiállítás
Temerin

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:32

Máris itt a nyár?

25 fokos meleg vár ránk ma. Szerbia egyes részein, például Nišben és Kragujevacon akár 27 fok is lehet. A meleg levegő Észak-Afrika felől érkezik a térségbe.
07:17, Frissítve: 07:41

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.