Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Kiállítások, koncertek, színes programok egy éven át

2022.01.07
15:38
2022.01.07
21:51
Forrás
Pannon RTV
Kevesebb mint egy hét múlva Újvidék hivatalosan is Európa kulturális fővárosa lesz. Az egész év folyamán tartó gazdag programsorozatot január 13-án nyitják meg ünnepélyes keretek között. A város több pontján is nagyban zajlanak az előkészületek.
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Újvidéken az év folyamán nyolc programívben 1500 kulturális eseményen 4000 belföldi és külföldi művész szerepel. A programsorozat jelmondata az "Új hidakért", ami az együttműködés hídjainak kiépítését jelképezi – mondta Lazar Jovanov.  Az Újvidék 2022 - Európa kulturális fővárosa alapítvány művészeti csapatának kurátora hozzátette: „Mindenekelőtt új művelődéspolitikai hidak létrehozását jelenti a régióval, Európával, de új hidak létesítését a lakosainkkal is. Ami még fontos a művelődéspolitikai kontextus mellett, amit az "Új hidakért" koncepció jelent, az a jelképes jelentőség, mivel Újvidék 1999-ben tényleg egyetlenegy híd nélkül maradt, mi pedig húsz évvel később Európa kulturális fővárosa lettünk.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

A program az újonnan létesített kulturális állomásokon és az évtizedek óta működő művelődési intézményeken keresztül is nagy hangsúlyt fektet a város gazdag kulturális örökségére és multikulturális karakterére.

Nemanja Milenković, az Újvidék 2022 - Európa kulturális fővárosa alapítvány igazgatója: „Mindazzal, amit már építettünk, hozzáadva az ünnepélyes megnyitót, az Idő és világegyetem című kiállítást, az ünnepségeket, összekötjük mindazt, amit eddig tettünk. Az ünneplést, a két naptárt, a két időszámítást, a két írásmódot, a két vizuális előadásmódot, a kortársat a hagyományossal, a tudományt a művészettel összekötjük. Mindezzel együtt gazdagítjuk, amit már bemutattunk, már öt éve.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Már a hivatalos nyitóünnepség előtti napon is tíz koncert lesz városszerte a késő délutáni órákban, 13-án pedig déltől a késő esti órákig várja több helyszínen gazdag program a látogatókat.

Újvidék
Újvidék 2022 - Európa kulturális fővárosa
Lazar Jovanov
Nemanja Milenković

Most

Népszerű