Ugrás a tartalomra

Kihirdették a Közegellenállás riportpályázat eredményeit

2022.05.29
09:44
2022.05.29
17:17
Forrás
Pannon RTV
Keszég Károlyról emlékeztek meg Padén.

A 25 éve elhunyt padéi származású Keszég Károly újságíró-riporterről, az egykori Napló főszerkesztőjéről emlékeztek meg szülőfalujában. Az esemény részeként kihirdették a 23. Közegellenállás nevet viselő riportpályázat eredményeit.

A Keszég Károly tiszteletére celebrált szentmisét követően sírhelyét koszorúzták meg az egybegyűltek. A helyi Takáts Rafael Magyar Kultúrkör tagjai valamint vendégelőadóként az adai Czéczó banda ünnepi műsort mutattak be. Keszég Károly munkásságát fenntartani és életfilozófiáját átadni kötelességünk - nyilatkozta Komáromi Róbert, a Kultúrkör elnöke. „Fontosnak azért tartjuk, mert padéi volt, meg ízig-vérig magyar ember. A legnehezebb időkben a magyarságról írt és a magyarokat próbálta összetartani és ezért tartjuk mi a Kultúrkörben fontosnak, hogy megemlékezzünk róla, meg, hogy minden évben ez a lehetőség fennálljon, hogy a riportpályázatokon keresztül az ő munkásságát is felmutassuk.”

A rendezvényt a Hét Nap hetilap által meghirdetett fotópályázat díjazott munkái színesítették, mindemellett kihirdették a Közegellenállás riportpályázat győzteseit is. Tóth Lívia, zsűritag, a Hét Nap hetilap főszerkesztője: „Az idén a beérkezett pályamunkáknak a mennyiségével nem voltunk elégedettek, mert azért egy kicsit kevésnek találtuk, viszont a minőségével annál inkább. Nagyon érdekes, jó témákkal foglalkozó, aktuális írásokat, riportokat kaptunk.”

Bíró Tímea költő- újságíró mellett, kollégánk, Butás Markovics Annamária a Sekélyvizű, új-zélandi tó, hat betű című írásával a zsűri különdíját érdemelte ki. Munkájában Trianon témáját dolgozta fel, egy történészt és egy rendezőt megszólaltatva. Butás Markovics Annamária, belgrádi tudósító, Pannon RTV, MTI: „Elkezdtem kutatni a családfámat és azt vettem észre, hogy mindkét ágon nagyon sok magyarországi rokonom van. Ezzel egy időben elkezdtem, valahogy így bevillant az a mondás, hogy magyar az, akinek fáj Trianon. Elkezdtem ezen gondolkodni, hogyha nekem a rokonaim magyarok, akkor nekem fáj-e Trianon.”

A riportpályázat első helyezését Madár Anikó az Újvidéki Rádió munkatársa kapta. Pályamunkája az Úgy támadtak rám, mint a hiénák címet viseli.  „A kortárs erőszak volt a témám, tehát az amikor a gyerekek egymás között bántalmazzák, tehát egy valakit kiválasztanak, akit bántalmaznak. Hogy mennyire tudtam azonosulni, ez tulajdonképpen azzal magyarázhatom, hogy amikor gyűjtöttem az információkat, akkor megkérdeztem a környezetemben lévőket, akár felnőtteket is és mindenkinek eszébe jutott valami a saját gyerekkoráról.”

Második helyezett lett Balázs Andrea a bánáti vasút történetét feldolgozó riportjával, amely a Bozótok alatt, felszámolás előtt címet kapta, míg harmadik helyen az elvándorlás témakörét körbejáró, Maguk meg maguk címet viselő írásával Cvetanović Márta végzett.

Közegellenállás
Keszég Károly

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.