Ugrás a tartalomra

Kilenc hónap háború

2022.04.09
09:20
2022.04.09
17:37
Forrás
Pannon RTV
A Kilenc hónap háború című dokumentumfilmet mutatták be a zentai Alkotóházban péntek este.

Egy anya és fia történetét meséli el a 2014-es ukrán-orosz fegyveres konfliktus idejében. A téma ma is nagyon aktuális. A film a magyar nemzetiségű Janiról szól, aki katonaként szolgál a fronton. A szembesülések és az illúzió rombolásának képeit láthatjuk, valós jeleneteket, melyeket a főszereplő a telefonjával vett fel. Csuja László, a dokumentumfilm rendezője elmondta, eredetileg más témakörben kutatott, de az ukrán-orosz konfliktus olyan mélyen befolyásolta az helyi családok életét, hogy végül ezt dolgozta fel filmjében. Párhuzamosan két szálon mutatja be a történéseket.

Csuja László, filmrendező: „Nagyon fontos szereplője a filmek az édesanyja, aki otthon várja. Abból a szempontból is kétféle világot mutat be a film, hogy amikor a fiú a háborúban van, akkor a mobiltelefonjával készült felvételeket mutatjuk, mint egy videónaplót, és amikor otthon van, akkor pedig a stáb által készült dokumentumfilmes filmnyelvvel dolgozunk.”

film
filmvetítés

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:07, Frissítve: 11:16

Semmelweis filmbemutató Palicson

A VMSZ és a Vándormozi most a Semmelweis-filmet hozza Palicsra - közölte közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint. A vajdasági díszbemutatót május 8-án tartják a Palicsi Vigadóban 19:30-tól.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.